Аз силно се съмнявам в съществуването на Бог…


Привет,

Имам следния въпрос към Вас. Аз силно се съмнявам в съществуването на Бог. След като прочетох голямо количество литература по въпроса, достигнах до убеждението, че Бог може би съществува и Го има… но в никакъв случай няма нищо общо с християнството или въобще нещо общо с разпространените религии.

Ако разглеждам Бог като абсолют или някакъв вид демиург, създател и като нещо пасивно от извънземен характер, дали може дискусии за Него да се провеждат в утвърдените религиозни институции? Или по-скоро, ако за мен Бог е пасивен създател и искам да достигна по някакъв начин до Него, ще мога ли да копая в проблема взаимно с вашия интелектуален ресурс. Предполагам, че имате опит в достигането и борбата с Бог. Бих искал да поема на голямо проучване на Бог в лицето Му на създател. Бих работил с физици, духовници, философи, писатели – определено за мен това е нещо вълнуващо… да достигнеш Бог и да Го пребориш – определено има начин и бих допринесъл с удоволствие към постигането му.

С уважение към ордена Ви: К.

Бележка от редакцията: Въпросът е публикуван с незначителни корекции, които засягат изписването на думата "Бог" с главна, а не с малка буква.


отец Гоце Христов: Уважаеми К.,

Въпросът и съмненията Ви не са нищо ново, нито оригинално в историята на човечеството. През цялата си история човек се лута по пътя си към познаването на Бог. Тъй като сме Негови творения, имаме естествена нужда и стремеж към Него. Познати са различни форми на богопознанието. Някои по-успешни, някои не чак толкова.

Погледнете през прозореца и вижте творенията на човек и ги сравнете с тези на Бог. Вгледайте се в хората и помислете за интелекта. Нима може да има съмнение?! Може ли човек да създаде планините, реките, моретата, растенията, животните и хората? Ами материята, вселената с цялата хармония и баланс, съществуващи в нея? Аз не смятам, че всичко това е плод на някаква случайност или пък още по малко на извънземен разум. Освен ако под извънземен разум нямате предвид Бог?

Бог в никакъв случай не е пасивен по простата причина, че Той е любов. Създавайки вселената и човека, Той не ги оставя просто на произвола, а постоянно ги обгръща с любов. Доказателствата за това са много през човешката история.

Цел на човека не е да се бори с Бог, а да общува с Него. Да допуснем, че трябва да се борим. Нима смятате, че можете да преборите Твореца? Доста самонадеяно. Знаете ли, че именно гордостта е основна причина за човешкото нещастие?

Ще се радвам да продължим общуването и, ако мога по някакъв начин да помогна, ще го направя. Не се съмнявам, че сте прочели доста литература по въпроса. Може би е време да прочетете и становището на Църквата. През хилядолетната й история има доста написано.

Ще се моля за Вас.
Бог да Ви Благослови.
свещ. Гоце Христов

п.п.
Само за уточнение, в Православната църква няма ордени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...