Християнството и предизвикателството на войнстващия секуларизъмМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Ioan Jelkov каза:

  „и преди на всичко на жалките останки от някога могъщите християнски Църкви „- гениално описание на Цариградската църква, любовно послание за Патриарха на Константинопол. И тия хора говорят за обединение. Плашат, колко е лошо състоянието на християнството, а ако това е истина, защо сами признават, че в Руссия сега има повече вярващи отколкото преди преврата в 1917 година? В любовта страх няма. И какво са се загрижили за секуларизма, а не видят гредата в собственото си око? Тяхните епископи не са ли се отделили от паството, Деспоти, а не отци, Владици, а не пастири? Има толкова трески за дялане в самата църква, че за секуларизма време няма да остане. И моля редакторите да сложат правилното име на автора на статията. Той отдавна не е Виенски и Австрийски епископ.

 2. Мариан Павлов Томов каза:

  Много правилно изказване на отец Йоанн. Огромна е пропастта между епископата на РПЦ /и не само на РПЦ/ и паството. Има и други страшни изказвания на епископ Иларион Алфеев, особено относно личното пространство и до каква степен православният духовник има право да се намесва. До къде вярата трябва да прониква във всички сфери на живота? Както знаем съществува ислямско семейство /където Шарията контролира и количеството деца и прочие/, но православния хритиянин няма да стане по-православен ако има много деца. Наскоро един свещеник /многодетен, разбира се/ каза че сериозно се съмнява в ‘православността’ на млади православни които не искат да имат семейство и деца – а такива има все повече.

 3. Светломир Пенев каза:

  Казаното в статията за отношението на секуларизма към християнството е правилно, но помислете за друго – ако религията се разпространява чрез държавните институции, как ще удържим срещу сектите,исляма, кришнаишзма и т.н. Те са много агресивни и скоро ще заемат мястото на Православието всред преобладаващата част от населението. Това е много сложен въпрос,върху който много съм мислил, но не сигам до решение.

 4. Манол каза:

  Който на това отгоре е половинчат, тоест – несправедлив според собствените си постулати. Крайните атеисти знаят да викат срещу християнството, но пред исляма демонстрират сдържаност, дори съчувствие.

 5. Vera d. каза:

  Това с грандиозната църква в Сенегал и в Москва и бедността звучи странно. Той дори защитава убийството при оскверняване на светиня. Странно звучи тази статия на архиеп.Иларион. Хем католицизмът се е намесил във всички сфери на живота, хем… май и те това искат сега.