Православни книги с помощ от вас ‘2019 

Скъпи читатели на нашите книги,

Обръщаме се към вас с молба за подкрепа.

Няколко думи за издателство „Омофор“. Ние работим повече от двадесет години, за да предлагаме на български език най-доброто от съвременната православна литература и богословското наследство. Издали сме близо двеста заглавия. Бихме искали да са много повече. Когато започнахме нашата дейност, богословски книги в България практически не се издаваха. Синодално издателство работеше в трудни условия, както и днес. Имена като тези на протопр. Александър Шмеман, митрополит Антоний Сурожки, Леонид Успенски, архимандрит Софроний (Сахаров), преп. Майка Мария (Скобцова), св. Николай Велимирович, отец проф. Радован Бигович и много други забележителни богослови на нашето съвремие бяха непознати на българската публика. Много хора ги срещнаха за първи път в нашите книги.

Днес ситуацията на книжния пазар не е същата, и това е повод за оптимизъм. В годините се развиха и други издателски инициативи, свързани с православната литература. Особено радостно е, че през последните години се появяват православни издания, осъществени от отделни епархии на БПЦ. За съжаление обаче, трудността да се развива устойчива издателска дейност в областта на православната богословска литература и хуманитаристика остава.  Основната причина е, че четящата аудитория с православна култура и мироглед е малобройна. От друга страна е важно книгите да бъдат достъпни за тази малка аудитория. При ниските тиражи и високите отстъпки за търговците, това значи всяка книга да се продава на цена около и под своята себестойност. С други думи – значи,  че не е възможно продажбата на книги да генерира приходи, достатъчни за издаването на нови книги.

Въпреки споменатите и неспоменати трудности и рискове, през тези години ние успяваме да реализираме целите си. С доброволни усилия, чрез търсене на външна подкрепа за отделни издателски проекти и с лична дарителска помощ до момента осъществяваме голяма част от издателските си идеи. Благодарим ви за това, че ни подкрепяте не само като читатели, но и като дарители по кампанията “Православни книги с помощ от вас”. През трите години на кампанията вашата подкрепа получиха следните книги: 

Общата събрана сума за издаването на тези заглавия е 8500 лв. 

Благодарим на всички, които помогнаха!


Какво е различното с днешна дата?

От началото на тази година се оказва много трудно да осигурим подкрепа за няколко издателски проекта, които считаме за значими. Това са издания, които имат отношение към важната аудитория на изучаващите богословие и преподавателите по вероучение, както и такива, които са насочени към важни потребности на широката българската православна аудитория. Търсим начин работата по тези книги да започне, тъй като повечето изискват сериозно технологично време за подготовка. Затова се обръщаме към вас с молба да подкрепите тези издания:

 

1. Отвъд небесата. Квантовата теория и християнската вяра, о. Джон Брек

 „Написана като художествено четиво (диалози), тази книга предлага на достъпен език преглед на квантовата теория, проследявайки развитието ѝ от началото на 20-ти век. Постепенно се поставят основите на едно задълбочено изследване на възможните връзки между квантовата механика и някои основни аспекти на традиционното християнско учение. Целта на книгата е да покаже ограниченията на обичайните възприятия за Бога и света. С вдъхновяващи прозрения, почерпени от квантовата теория, читателят получава възможност да разбира Творението като много по-сложно, взаимосвързано и по-красиво от това, което са си представяли хората преди нас.”

Необходимите средства са за авторски права (оригинал и превод), редакция, корекция, предпечат и печат.

Обем : 120 стр. Бюджет: 4 644 лв.


2. Музика и духовен живот. Взаимодействие в светлината на православната християнска традиция, Деворина Гамалова

 Книгата е научна работа върху проблема за духовното значение на музикалното творчество, осмислен през призмата на православната духовна традиция. Изследването е мултидисциплинарно, като включва широк свод от произведения на музиканти, композитори, изпълнители, музиколози, историци, психолози, философи, богослови, светци на Църквата.

За автора: Проф. Деворина Гамалова е изпълнител и преподавател по цигулка. Доктор на философските науки (PhD) от University of West London. Професионалната си кариера започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон. Преподава цигулка и виола в няколко консерватории и университети в Лондон (TrinityLConservatoire), Goldsmiths, London College of Music и Бирмингам (RBConservatoire), има майсторски курсове в Европа, Америка, Япония, Хонг Конг, Тайван и Сингапур. В периода 1995-1998 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация „Live Music Now“, чиято мисия да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение тя разпространява навсякъде, където гастролира, а от 2010 г. започва и в България. Сред последните ѝ отличия са „Кристална Лира” 2013 г. от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 г., Грамота от Министерството на културата на РБ за „принос в популяризиране на българската култура по света“.

Необходимите средства са за богословска и стилова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 432 стр. Бюджет: 8 196 лв.


3. Православие и съвремие – сборник текстове на участници в поредицата дискусии на „Къща за птици“ в София. Книгата е отговор на споделените от мнозина трудности както за участие, така и за проследяване на срещите във видеоформат. Затова подбрахме особено важни и чувствителни теми от нашите дискусии, които да ви представим и във вид на текст. Проектът включва коментари на известни български богослови, духовници, специалисти в различни области на науката и изкуството, посветени на църковната позиция по важни теми на обществения живот.

Необходимите средства са за набор и езикова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 250 стр. Бюджет: 4 750 лв.


4. Истинските избори: абортът и неговите алтернативи, Фредерика-Матюз Грийн

Книга за християнския поглед върху аборта и за трудността за жената да бъде разбирана в тежката ситуация на избор за живот; и тя да разбира себе си. Авторката е една от най-известните американски православни авторки на публицистични текстове. Началото на нейния път е активизъм в движението за защита на абортите в САЩ през 60-те години. Един дълбок текст за духовните и културни проблеми, довели до тежката ситуация със съвременната медицинска етика по отношение на абортите.

Необходимите средства са за авторски права (оригинал и превод), редакция, корекция и печат.

Обем: 220 стр. Бюджет: 4 600 лв.


Информация за текущото състояние на кампанията можете да проследявате от този линк >>>

Ако искате да помогнете тези книги да се появят в българските книжарници, можете да направите дарение по следните начини:

Чрез банков превод на сметката на фондация Покров Богородичен (в основанието за превода трябва да бъде посочено дали се подкрепя конкретно заглавие или общата издателска програма):

Банкова сметка: Титуляр Фондация Покров Богородичен, банка: Райфайзен Банк, IBAN: BG92RZBB91551067092215, BIC код: RZBBBGSF

С превод по PayPal на адрес: paypal.me/pravoslavie (отново – посочете заглавие или “издателска програма” като основание за дарението)

Като дарител, вие можете:

  • да получавате информация за всеки етап от подготовката на книгите; 
  • да получите ваучер за нашите издания, съобразно с размера на дарението; 
  • да бъдете включен в списъка на нашите дарители и посочен в изданието като спомоществовател. 

Молим ви, напишете ни на адрес omophor@gmail.com  какво е вашето желание.

Помощта ви е решаваща. Благодарим!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...