Православни книги с помощ от вас 2023Скъпи приятели,

Благодарим ви, че подкрепяте издателство „Омофор“ чрез кампанията „Православни книги с помощ от вас“.

С доброволни усилия за подготовка на книгите, чрез търсене на външна подкрепа за отделни издателски проекти и с лична дарителска помощ до момента успяваме да осъществим голяма част от издателските си идеи.

През годините на кампанията вашата подкрепа получиха следните книги:

“Беседи” в два тома на о. Николаос Лудовикос;
“120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практика” на проф. Владета Йеротич;
“Паламика” на проф. Георгиос Мандзаридис;
“Майка Гаврила. Аскетика на любовта” на монахиня Гавриила;
“Писма до Русия” на св. Софроний Атонски;
“Богове, идоли, гурута” на Клаус Кенет;
“Разговори за православната вяра” на архим. Клеопа (Илие);
“Кореспонденция с прот. Георги Флоровски” на св. Софроний Атонски;
“Сектознание” в два тома на проф. Александър Дворкин;
“Глобалната сексуална революция” на Габриеле Куби;
„Отвъд тези хоризонти. Квантовата теория и християнската вяра“ на о. Джон Брек;
„Истинските избори“ на Фредерика Матюз-Грийн;
„Духовни беседи“ – том I, на Свети Софроний Атонски

За последните 4 години (2019-2022) получихме близо 10 000 лв от вас, нашите читатели, за подкрепа на издателската програма „Омофор“.

Благодарим отново на всички, които помогнаха!

Издателство „Омофор“ съществува повече от двадесет години, за да предлага на българските читатели най-доброто от съвременната православна литература и богословското наследство на Църквата. Нашата работа започна в трудни условия, в които издаването и разпространението на православна литература беше нова и непозната дейност за България. Имената на забележителни личности на нашето съвремие, като протопрезвитер Александър Шмеман, митрополит Антоний Сурожки, Леонид Успенски, архимандрит Софроний (Сахаров), преподобна Майка Мария (Скобцова), св. Николай Велимирович, отец проф. Радован Бигович, проф. Владета Йеротич, майка Гавриила,  Андрей Кураев  и много други, хората срещнаха за първи път в нашите книги. Днес ситуацията на книжния пазар се промени и това дава поводи за оптимизъм. За съжаление обаче, трудността да се развива устойчива издателска дейност в областта на православната богословска литература и хуманитаристика остава. Основната причина е, че четящата аудитория с православна култура и мироглед е малобройна. От друга страна е важно книгите да бъдат достъпни за тази малка аудитория. Въпреки споменатите и неспоменати трудности, през тези години ние успяваме да реализираме целите си. Това се случва и благодарение на вашата помощ.

***

От началото на тази година се обръщаме към вас с молба да подкрепите следните предстоящи издания:

 

1. „Музика и духовен живот. Взаимодействие в светлината на православната християнска традиция“, Деворина Гамалова

Книгата е научна работа върху проблема за духовното значение на музикалното творчество, осмислен през призмата на православната духовна традиция. Изследването е мултидисциплинарно, като включва широк свод от произведения на музиканти, композитори, изпълнители, музиколози, историци, психолози, философи, богослови, светци на Църквата.

За автора: Проф. Деворина Гамалова е изпълнител и преподавател по цигулка. Доктор на философските науки (PhD) от University of West London. Професионалната си кариера започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон. Преподава цигулка и виола в няколко консерватории и университети в Лондон (TrinityLConservatoire), Goldsmiths, London College of Music и Бирмингам (RBConservatoire), има майсторски курсове в Европа, Америка, Япония, Хонг Конг, Тайван и Сингапур. В периода 1995 – 1998 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация „Live Music Now“, чиято мисия да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение тя разпространява навсякъде, където гастролира, а от 2010 г. започва и в България. Сред последните ѝ отличия са „Кристална Лира” 2013 г. от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 г., Грамота от Министерството на културата на РБ за „принос в популяризиране на българската култура по света“.

Необходимите средства са за богословска и стилова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 432 стр. Бюджет: 8 196 лв.

 


2. Сборник „Православие и съвремие“
. Първият по рода си сборник текстове от български съвременни богослови, посветени на значими теми от обществения  живот, които имат отношение към християнската вяра.  Авторите са участници в поредицата дискусии на ателие-книжарница „Къща за птици“ в София.

Необходимите средства са за набор и езикова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 250 стр. Бюджет: 4 750 лв.

 

3. Сборник „Църквата и идеологиите“. Изданието ще представи в основната си част научни доклади на участници в международната конференция „Църква, идеология, трансхуманизъм“, организирана  през 2022 г. от Фондация „Покров Богородичен“ и Центъра по систематическо богословие към Богословския факултет на ВТУ. Авторите, представени в изданието, са учени в областта на богословието, философията, социологията, медицината и правото от България, Гърция, Македония, Сърбия.

Необходимите средства са за набор и езикова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 300 стр. Бюджет: 5 000 лв.

 

4. „Духовни беседи“ – том II, Свети Софроний Атонски

Изданието предлага подбрана втора част от беседите на стареца Софроний пред братството и някои поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” от 1989 до 1993 г. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг и който се стреми да предаде на своите по-млади събратя монаси.

За автора: Архимандрит Софроний (Сахаров) е роден в Русия през 1896 г. и завършва живота си на 11 юли 1993 г. в основания от него манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Първата част от монашеския си път извървява на Света гора, където в продължение на осем години е под духовното ръководство на св. Силуан Атонски. Той е добре познат на българския читател с книгите: “Св. Силуан Атонски“, „Ще видим Бога както си е“, „Раждането за непоклатимото Царство“, „Подвигът на богопознанието“, „За молитвата“.

Необходимите средства са за богословска и стилова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 214 стр. Бюджет: 6 000 лв.

***

Информация за текущото състояние на кампанията можете да проследявате от този линк >>>

Ако искате да ни подкрепите за издаването на тези книги, можете да направите дарение по следните начини:

Чрез банков превод на сметката на фондация Покров Богородичен (в основанието за превода трябва да бъде посочено дали се подкрепя конкретно заглавие или общата издателска програма):

Банкова сметка: Титуляр Фондация Покров Богородичен,

банка: Райфайзен Банк,

IBAN: BG92RZBB91551067092215, BIC код: RZBBBGSF

С превод по PayPal на адрес: paypal.me/pravoslavie >>> (отново – посочете заглавие или “издателска програма” като основание за дарението)

 

Като дарител, вие можете:

  • да получавате информация за всеки етап от подготовката на книгите;

  • да получите ваучер за нашите издания, съобразно с размера на дарението;

  • да бъдете включен в списъка на нашите дарители и посочен в изданието като спомоществовател

Молим ви, напишете ни на адрес omophor@gmail.com какво е вашето желание.

Благодарим ви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...