Осемте дараЦърковните празници и именните дни са свързани с даване на подаръци. Във време на криза трудно се отделят пари за тази цел, а за съжаление често се оказва, че купеният подарък е излишен или нехаресван. Но има осем дара на човещината, за които рядко се сещаме и които не струват дори пукната пара. Кои са те?

1. Дарът на слушането. Това е една способност, свързана с доброто възпитание. Малцина от нас умеят да изслушват другите, без да ги прекъсват, без да се обръщат на другата страна или да се прозяват, без да обмислят отговора си. Трябва да се научим да изслушваме.

2. Дарът на емпатията. При непознати или слабо познати хора общуването трябва да включва поглеждане в очите, задължителна усмивка и ръкостискане. При близки хора и роднини близостта може да се изрази в прегръдка, целувки по бузите, потупване (не грубо) по гърба. Тези малки жестове изразяват нашето внимание и любов към ближните.

3. Дарът на смеха. Изпращането на карикатури, споделянето на анекдоти, разказването на смешни истории говорят, че имаме чувство за хумор и искаме да споделим приятното си настроение и да развеселим другите. Никой не обича мрачни хора, които излъчват отрицателна енергия и са погълнати от своята мизантропия.

4. Дарът на писмата и бележките. Въпреки че нашето писане все повече е електронно, а не хартиено, остава валидна необходимостта да обръщаме внимание на празниците на ближните и да ги отбелязваме с подходящо топло послание. То вдъхва оптимизма, че другите мислят и съчувстват на човека.

5. Дарът на комплимента. Вместо да осъждаме и обиждаме постоянно хората, по-добре е да намерим повод да им направим комплимент. Той трябва да е кратък и искрен. На всекиго е приятно да чуе думи като: „Този костюм много ти отива”, „Добре свършена работа, браво”, „Вечерята беше незабравима”.

6. Дарът на добротата. Всеки ден намирайте повод и възможност да направите добро на някого. Дали ще извършите безкористна услуга, ще дадете известна сума или ще простите дълг, ще нацепите дърва или ще подарите дрехи, които не ви трябват, няма значение. Важното е да е сторено от сърце, а не със задни мисли.

7. Дарът на самотата. Всеки от нас се нуждае от минути, когато да остане сам със себе си. Това се отнася както за нас, така и за останалите. Постоянното натрапване и опитите за манипулиране на хората дразнят. „Достойнството на човека се измерва по това, доколко той е способен да бъде самотен” (Фридрих Ницше).

8. Дарът на приветливостта. Авторът на библейските Притчи сравнява благите думи със „златни ябълки в сребърни кошнички” (25:11). Сервантес добавя: „Нищо не струва толкова евтино и не се цени толкова скъпо като вежливостта”. В общуването си с другите трябва постоянно да използваме думите „здравей”, „благодаря”, „извинявай”, които различават възпитания от невъзпитания човек. А един християнин не може да си позволи да бъде невъзпитан, защото хората съдят за вярата ни по нашето поведение. „Какво значи да си велик? Това е да имаш скромността да служиш на своите ближни, като ги надрастваш” (Томас Ман).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

 1. мунчо каза:

  Гадания и привороты – рецепт несчастья
  Автор-составитель: Семеник Дмитрий Геннадьевич
  Жанр: Популярная магия, психология
  Издательство: ДАРЪ
  ISBN: 978-5-485-00237-4
  Серия: Планета людей
  Год: 2009
  Количество страниц: 178, 169
  Размер: 25 MB
  http://depositfiles.com/files/zl9ytxuz6

  Описание: В сборнике, подготовленном известным писателем и психологом, собраны интереснейшие свидетельства людей, ставших жертвами своей страсти к гаданиям и приворотам. Из бесхитростных и поучительных рассказов следует простой и непреложный вывод, хорошо известный верующим людям: обращаться к гадалкам и ворожеям ни в коем случае нельзя, это губительно для души, а порой приводит и к преждевременной смерти. В сборник включены также статьи и проповеди авторитетных православных священников и психологов о вреде гаданий и приворотов. Для широкого круга читателей.