Защо София се казва София?Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Петър Милов каза:

  ‎“Сао Пауло е кръстен на свети апостол Павел, Санкт Петербург е кръстен на свети апостол Петър, Сан Франциско е кръстен на свети Франциск от Асизи. Как трябва да се казва град, кръстен на света София?“
  По аналогия логично е да се казва град Света София. Но тогава асоциацията със светата мъченица би се утвърдила допълнително. А правилното в случая име би било „Света София Премъдрост Божия“. Но подобно име би профанизирало Божието име, което пък не би следвало да употребяваме „напразно“. Така, че София остава като най-удачното име на нашата столица. А който е достатъчно просветен във вярата знае какво то означава всъщност.

 2. kit каза:

  И храмовият празник е на 25 март – Благовещение.

 3. ivan ivanov ivanov каза:

  А замисляли сте се , че името София се налага след османскотоо завоевание, когато църквата става джамия, което значи , че името на столицата идва от популярното име на джамията. До края на българското средновековие името на града константно е Средец. Патриарх Евтимий споменава именно името Средец, а не София.. Единственото споменаване като София преди османското нашествие е в една много съмнителна недатирана грамота, в която думата „сердари“ издава, че е по-късен фалшификат, писан през турско, което всъщност обяснява споменването на града не като Средец , както е през българско средновековие, а като София, както става след налагане на османската власт. Смущаващо е , че една експертиза устнови, че гербът на София всъщност не изобразява храма, а съдържа изображение на джамията преди превръщането и отново в църква. Излиза, че столицата ни е кръстена на джамия и с герб с джамия – не че има нещо лошо, обаче ми се струва прекалено.

 4. marta каза:

  Матей 12:50. защото, който изпълни волята на Моя Отец Небесен, той Ми е брат, и сестра, и майка.

  Ами ако българския народ изпълнява Волята Божия, ще бъдем роднини на Спасителя и тогава във футболния израз наистна ще има нещо вярно.

  Статуята на света София ме стресна като я видях първия път. Веднага си помислих за моделите на Виктория сикрет по рекламите и се засрамих, че ги свързвам с името на мъченица. А статията е много интересна. Не ги знаех тия неща. Благодаря.

 5. ivan ivanov ivanov каза:

  Това че градът се казва София всъщност потвърждава тезата , че името е дадено от турците по името на джамията Софие, ако християни даваха име неминуемо щеше да е Света София. Иван Шишман няма нищо общо, грамотата е фалшификат, както е обичайната практика с други грамоти. С тях манастирите легитимират правата си пред османската власт и пишат София , тъй градът вече се е казвал така .