Левски – феноменология на надеждатаМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Петър Николов каза:

  „и на прекалено усърдните ревнители на светостта, следващи точно буквата на църковните канони.“
  Г-жо Захариева,
  Съветвам ви да прочетете в какво вярваме (православните)!
  Съветвам ви да имате повече почит към Свещеното Предание, освен ако не мислите да преминете към някоя протестантска деноминация! Съветвам ви да преминете курс по Агиология (а и въобще Богословие), преди да давате оценки на материалите на утвърдени изследователи (напр. г-н Г. Тодоров).
  Любовта не включва лъжа!!!
  Съветвам всички да се запознаят с труда на г-н Тодоров относно В. Левски. Съветвам всички да четат с внимание към детайлите и без да влагат страст (също както и авторът не е вложил такава).
  Отношението към делото на Левски на православните трябва да бъде много трезво и абстрахирано от всякаква комунистическа пропаганда (с каквато са ни пълни главите).
  „като основна причина за „развенчаването“ на Левски допускането на убийството на младеж от Ловеч“
  Не само….. продължение…..

 2. Петър Николов каза:

  Нека първо Ви попитам –
  1. Смятате ли, че това убийство е приемливо от гледна точка на един православен християнин?
  2. Смятате ли, че действията на Левски преди убийството (тършуване и кражба) са приемливи?
  3. Смятате ли, че е редно да бъдат екзекутирани хора, които не са се съгласявали да следват устава на БРЦК (тук вече говоря не само за „младежа от Ловеч“)?
  4. Не мислите ли, че този устав е причина за ред беззакония и безумия?
  5. Може ли да ми дадете аргументирани доводи, които контрират доводите на г.н Тодоров или просто смятате, че е некултурно да казваме истината за В. Левски? (http://www.kultura.bg/bg/article/view/20642)
  6. Целта оправдава ли средствата?
  7. С какво конкретно г-н Тодоров накърни паметта на Апостола?
  Простете, че пак ви пиша така пиперливо, но смятам, че неразумната любов не може да ни донесе добро. Почит и любов към Левски – да, но към делото му …. тук имам много въпросителни.

 3. Stamena каза:

  Това, което ще напиша може би няма да се хареса… Левски не може да бъде идол, на който да се кланяме. Може би е някакъв пример. .. Но аз няма да забравя една малка книжка на Захари Стоянов ‘Левски’, където се разказва, как Левски е пребивавал в едно много бедно и многолюдно семейство и жената мърморела на мъжа този човек вече да не идва, че нямат място. И тогава Левски казал на мъжа – убий я! Аз разбирам , че този път, който той е бил поел е труден, трънлив, губиш посоката и Бога често. Често забравяме, че Левски е бил много вярващ човек. И мисля, че е знаел. че ще се омърси с убийства, но е дал курбан душата си!

 4. Данов каза:

  Знае се, че се е изповядал като духовник преди смъртта си! Това не е за пренебрегване!

 5. Гошо каза:

  изповедтта не беше ли тайна? 😉 откъде пък се знае за изповедта му?
  прекалено много митология сме натрупали около образа на Левски :sigh: