Презвитера Тереза Зиковска представя картини, рисувани в продължение на 20 години



„Домът ми, дом за молитва ще се нарече“ е наречена живописната изложба на варненската художника презвитера Тереза Зиковска.

Откриването е на 3 май, съобщават от галерия „Контраст“, домакин на събитието до 27 май.

Представени са 35 живописни платна, създадени в периода 2000 – 2019 г.  Има изображения на православни храмове от България, Света гора, Израел и Палестина, Русия и Румъния. Изложбата е посветена на 180 години от съграждането и молитвеното служение на православния храм „Св. Атанасий“ във Варна.

„Картините в изложбата са селектирани и обхващат над двайсетгодишен период, като постоянно обновявам колекцията си. Първата изложба по тази тема беше посветена на честването на 2000 години от раждането на Христос. В нея акцентирах на важни етапи от неговия живот“, казва авторката.

„Много често в търсенията си стигах до абстрактно звучене на дадено духовно преживяване. Така се родиха картините „Покаяние”, „Раждане”, „Небе”, „Света Петка”, „Вечност” и фигуративните композиции „Адам и Ева”, „Път към Голгота”, „Лицата на Ева”, казва Тереза Зиковска.

„Разглеждам „Домът ми“ не само като архитектурен храм, а като храм на душата, тялото – като храм и нашата планета– като храм на всички нас. В картините ми са отразени чувства, които са се породили от многобройните поклоннически пътувания по свети места, и от моите творчески и духовни преживявания и търсения. Ателието ми е моята Голгота! Картините ми пресъздават красотата, която ме плени в Гърция, Русия, Украйна, Йерусалим, Кападокия, Турция, както и красотата на нашите манастири – Рилски, Клисурски, Бачковски, Троянски, и българските църкви“, каза още тя.

„Рисувам често автопортрети, съчетани с архитектурата на храм, който дълбоко ме е развълнувал. Многократно рисувам Христос – разпнат, възкръснал, преобразен, спасител, както и жената – Богородица, Мария Магдалена, света Петка“, казва още Тереза Зиковска.

 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...