Преподобни Антоний ВеликиМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Gloria каза:

  „Добротолюбие“, том 1, тази книга на книгите за Пътя към съвършентсво, започва със Свети Антоний Велики. Преподобният Антоний Велики със своя начин на живот се явява пример за Богоугоден живот и посочва път, по който всяка душа може да върви към възможното на земята съвършенство, дарено ни от християнството.

  Броя на монасите и монахините в България (по-малко от броя на манастирите в България) е показателен за вярата на народа ни, защото из недрата на вярващия народ излизат неговите духовни водачи.Рече безумец в сърце си: „няма Бог“ (Пс.13:1). БКП с богоборческата си доктрина и гонения на вярващите дотам я докара – да оскъднее вярата на народа ни. В Румъния има 10 000 монахини и 7 000 монаси. Там Чаушеско заедно с генералите са ходели на богослужения и не е имало гонение като в България.

 2. ГЕОРГИ БЕЛЕНСКИ каза:

  – Рече безумец в сърце си: „няма Бог“ (Пс.13:1). БКП с богоборческата си доктрина и гонения на вярващите дотам я докара – да оскъднее вярата на народа ни. -ДА , 3А СЪЖАЛЕНИЕ ТАКА Е, ОСВЕН ТОВА БЕШЕ ЕДНО ДОПЪЛНЕНО С ХИТРОСТ ГОНЕНИЕ НА ХРИСТЯНСТВОТО. БЯХМЕ МАЛКИ ДЕЦА И НИ ВОДЕХА НА КРЪЖОК „ МЛАД АТЕИСТ “. ТАМ НИ УЧЕХА,ЧЕ КОСМОНАВТИТЕ ХОДИЛИ НА ЛУНАТА И НЕ НАМЕРИЛИ НИКОЙ И НЯМАЛО БОГ. И НИ ДАВАХА ПОРЪЧЕНИЯ ДА БЕСЕДВАМЕ С БАБИТЕ СИ ДА НЕ ВЯРВАТ,ЧЕ ТОВА БИЛО „ ГЛУПОСТ “. И ЕТО РЕ3УЛТАТА: АЛЧНОСТ, ЖЕСТОКОСТ, ГРАБЕЖИ, УБИЙСТВА И МН. ДР… А МОЖЕ БИ БОГ НИ ГО ВРЪЩА? МОЖЕ БИ 3А ТОВА И3МИРАТ МНОГО МЛАДИ ХОРА? 3АМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ БРАТЯ И СЕСТРИ?

 3. Райкова каза:

  Атеистичният режим вече не властва у нас от 24 години. Струва ми се, че не са малко все пак, за да се обърне човек към Бога, особено ако някой преди това му е пречел. Според мен във вярата не може да има статистика – в Румъния имало 7 000 монаси, у нас 1000 да речем. Монаси трябва да стават само достойните за това. Защо винаги трябва да се правят сравнения с другите страни?! Живея в Перник и в града има две действащи църкви (без да броим тези в кварталите) и те са пълни на всяка неделна служба. И все пак въпросът за вярата не е ли твърде личен и не е ли само Господ Бог Този, Който знае кой колко е вярващ в действителност?! Защото в един храм може да стоят сто човека, а само 10 от тях истински да присъстват!