Разказите за Христовото възкресение според четиримата Евангелисти – онлайн беседа от поредицата „Книгата на книгите“Броени дни ни делят от най-светлия християнски празник – Възкресение Христово – смъртта бе победена, а любовта и животът възтържествуваха!

Разполагаме с четири разказа за възкресението на Господ Иисус Христос, написани от четиримата евангелисти. Между тях забелязваме както съответствия, така и някои разминавания. Защо съществуват тези разминавания? Какво знаем за написването на четирите евангелия и за четиримата евангелисти? Какви са били те, какво ни казват?

За икономията на Спасението, за доброволните страдания на Господ Иисус Христос, за кръстната смърт и славното Христово Възкресение ще разкаже в навечерието на празника протойерей Добромир Димитров. С него, и с помощта на двамата ни модератори Росица Дреникова и Пламен Иванов, ще потърсим отговори и на вашите въпроси.

Протойерей Добромир Димитров е завършил иконопис във Великотърновския университет, а след това и богословие. Пристига във Великобритания заради специализация в университета в Оксфорд през 2014 година и остава да служи и живее тук със семейството си.

Отец Добромир Димитров е Протойерей, свещеник на Българската църковна община в Кент, Великобритания, и преподавател по Църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. През 2017г. създава Православна българска мисия „Св. Константин и св. Елена“ в графство Кент. Тя се помещава в сградата на местна англиканска черква близо до град Рочестър.

 

Росица Дреникова е завършила Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

 

 

Пламен Иванов е филолог и богослов. Завършил е богословие в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Магистратура „Историческо и практическо богословие“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е също Славянска филология във ВТУ със словашки език. Работи като преводач консултант, автор е на публикации в сайта Православие.БГ и списание „Свет“.

 

 

 

Беседата ще се излъчва на 27.04.2021 г. (вторник) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ на адрес https://www.youtube.com/pravoslaviebg (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Отново ще имате възможност да зададете предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...