За новия роман на Мартин Ралчевски „Вечност“



Първата мисъл, която ми дойде наум след като прочетох „Вечност“ беше, че това е малка богословска енциклопедия. В тази книга хуманността и вярата се мултиплицират заради силния положителен пример на подражание, за да се сбъдне накрая проекцията на доброто – ученикът да стане като учителя си. Но преди да достигнем до този разголващ и неочакван финал ни предстои дълъг път, осеян с приключения, житейски падения и възходи.

Още в самото начало на романа ми направи впечатление, че Ралчевски оставя на заден план, предпочитаните от него бедни и измъчени персонажи и преднамерено рисува една оптимистична картина, изградена върху образите на богати и не съвсем положителни герои. В този подход се усеща стремежът на автора да ни покаже заложеното екзистенциално добро във всеки един от нас. Да ни подтикне да се противопоставим на нашия естествен подтик към осъждане на човешките слабости и душевни недъзи. Постепенно да ни обърне към състраданието и ни преведе към опрощението. Убедена съм, че, ако след прочитането на последната страница, успеем да простим на героя и да го обикнем, целта на Ралчевски ще е постигната.

На моменти безкомпромисна, но и доста сантиментална, паралелно с основното действие, тази изящна литературна творба ни показва и какво може да стори с нас едно обикновено радио с водещ, който се е посветил на каузата. Обажданията на слушателите, отговорите на водещия, въпросите, които си задават героите и техните лутания и търсения ни помагат да проследим в детайли настъпващата в тях бавна вътрешна метаморфоза и откриването им на устоите в живота.

Романът е и своеобразен вик за пробуждане по отношение на най-големия проблем на България – демографската катастрофа. За да не ни измете вятърът на времето е редно, аз, ти, той, тя, всички ние, да се подчиним на Божията повеля и да оставим наследници.

Настолна книга, за която тепърва ще се говори. Романът се издава с благословението на Негово преосвещенство  Белоградчишки епископ Поликарп  и с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Романът ще бъде представен на живо във FaceBook  Представяне на „Вечност“ – новият роман на Мартин Ралчевски (facebook.com)  на 26. 03. 21 г. (петък) от 19.00 ч. и в YouTube  https://www.youtube.com/watch?v=iUk6_JKWOGc  на 27. 03. 21 г. (събота) от 17.00 ч. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...