Ново духовно училище в Ловчанска митрополия



????????????????????????????????????

През 2019 година се откри в сградата на старата митрополия в гр. Ловеч Частно начално училище „Св. Седмочисленици“. За да може то да се преустрои от частно в основно, беше необходима нова, по-голяма сграда.

По молба на Ловчанския митрополит Гавриил на 24 март 2021 г. правителството предостави за безвъзмездно ползване сградата на бившия кожарски техникум в гр. Ловеч, която от години не се използва. Правителството също взе решение да бъдат отпуснати 879 000 лв. на Областната управа в гр. Ловеч, която след като извърши ремонт на сградата на бившия кожарски техникум да го предостави за ползване на Ловчанска св. митрополия.

„Благодаря Ви за възможността училището в Ловчанската света митрополия да продължи да обучава децата в християнската вяра и добродетели.“ С тези думи Ловчанският митрополит Гавриил се обърна към премиера Бойко Борисов, след като правителството предостави безвъзмезден държавен имот за създаване на духовно-просветен център в епархията, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Митрополит Гавриил е подчертал, че днешното решение на Министерския съвет ще даде възможност след разширението на сградата, училището в епархията да се превърне от начално в основно общообразователно с християнско възпитание. „С това искаме още една лепта да дадем за доброто възпитание на децата. Вярата ще ни помогне да се съхраним и за в бъдеще“, е добавил Ловчанският митрополит.

 

Източник: Официален сайт на БПЦ-БП; БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...