Издателство „Омофор“ ви очаква с нови заглавия и нови тиражи на Пролетния базар на книгата 2022И тази година, с предусещане за лятото, ще можем да се насладим и да станем част от най-популярното книжно събитие в столицата. Пролетният базар на книгата за пореден път ще отвори шатри в градинката пред НДК от 30 май до 5 юни.

По традиция за книжното изложение издателство „Омофор“ отново е подготвило за своите читатели качествени нови издания и отстъпки, както и нови тиражи на любими заглавия.

Фредерика Матюз-Грийн

На Пролетния базар на книгата в шатра 22 ще можете да закупите с намаление последното заглавие от каталога на „Омофор“: „Истинските избори. Алтернативи на аборта. Да се вслушаме в жените“ на американската авторка Фредерика Матюз-Грийн – знаково име в съвременната американска литература и публицистика. Автор е на 10 книги и повече от 700 статии, посветени на различни общественозначими проблеми. Особено популярни са текстовете ѝ, свързани с  православната вяра и начин на живот. В младостта си е горещ привърженик и активист на феминисткото движение в Америка и участва в борбата за узаконяване на аборта. Години по-късно последиците от успеха и вълната от аборти, която залива американското общество, я карат да преосмисли своите позиции и да изследва по-дълбоко този феномен. И до днес тя продължава да бъде застъпник за правата на жените, но на страната на живота.

В своя обширен и задълбочен труд Фредерика Матюз-Грийн разглежда аборта през една пренебрегвана перспектива – тази на жените, които са го преживели. Книгата ѝ е реалистично описание на последиците от аборта и как те да бъдат преодолени, с подчертано уважение към жените и уязвимостта на човешкия живот. Съзнателно прекрачвайки отвъд политическите битки, авторката помага на читателите да разберат значението на аборта в живота на жената. нейната творба е плод на дългогодишни изследвания, допринася за нововъзникващия диалог между воюващите лагери и насърчава търсенето на обща основа, която да постави жените в центъра на дискусията.

„През последните години се срещнах с много поддръжници на аборта, които са също толкова загрижени за жените, колкото и аз. Мнозина имат смесени чувства относно аборта, дори са отвратени, но не знаят как да решат проблема. С тях имаме повече общо, отколкото всеки от нас има с типичния представител на онзи род хора, които просто искат да сменят канала.

Нямам универсално решение на всички проблеми, разглеждани в тази книга. Мнението ми е просто предположение, все още неизпитано. Предлагам го като начало на разговор. Нека отхвърлим категориите, които ни правят врагове. Нека излезем от безизходното положение, което твърде дълго парализираше прогреса. Нека заедно да намерим начини да дадем на жените Истинските избори.

Фредерика Матюз-Грийн

В рамките на Културната програма на Пролетния базар на книгата 2022, издателство „Омофор“ отправя покана към почитателите на стойностната християнска литература. На 3 юни (петък), от 12:00 ч., в Литературния кът на книжното изложение, ще се състои и премиерата на книгата „Истинските избори“. Изданието ще представят преводачът Персиана Пастухова-Личева и редакторът Ралица Кръстева.

На щанда на издателството ще ви очаква и изследването на прот. Димитър Тухчиев „Епископски центрове на територията на съвременна България“. Неговата цел е да покаже съществувалите в миналото християнски епископски центрове на територията на съвременна България; как Църквата Христова е следвала светската администрация през първите векове на християнството в Римската империя. В частност не по-малко важно е даването на християнска обосновка на въпроса защо и как възникват епископските центрове. Отговор на тези въпроси може да получим от историята на Църквата. Книгата е написана за широк кръг читатели и няма претенциите да бъде научен труд, а само да ни напомня за трудовете и духовните подвизи на нашите предшественици, живели преди нас. Защото е добре човек не само да познава своята история, но и да се укрепва с вярата, дадена ни от Бога. Църквата Христова е вестител на словото Божие, а пазител на чистата вяра по апостолска приемственост се явява нейният епископ, резидиращ в главния град на областта.

Ще предложим на вниманието на гостите на Пролетния базар и второто, преработено издание на сборника със статии на архимандрит Софроний (Сахаров) „За молитвата“, реализирано от издателство „Омофор“. Това е последната книга, издадена приживе от автора. В нея той споделя дълбоко съкровения си опит за вярата, съмненията, паданията и духовните дарове по своя подвижнически път и разказва за плодовете на молитвата. В книгата има послания за духовническото служение, а отделна нейна част е посветена на Иисусовата молитва. Преводач на книгата е Мила Игнатова.

Друго ценно издание от каталога на издателството, което ще ви очаква, е задълбоченото канонично изследване на прот. д-р Добромир Димитров „Царствено свещенство“. То има за цел да разкрие йерархическите служения (на епископа, презвитера, дякона и лаика/ мирянина) в Църквата като диалози на Любовта, чрез които се изгражда църковното тяло. Тя е опит се да представят църковните служения като битие и живот на Църквата. Служенията изграждат общение и единство с Христос, Който е Господ, Глава и Основа на Църквата подобно на аналогията за лозата и пръчките (срв. Йоан 15:4). Книгата е опит да се изложи учението на Православната църква относно нейните йерархически служения и устройството, което те изграждат. Служенията са изследвани както през призмата на богословието, отразено в каноните на Църквата, така и в контекста на социалните фактори и дадености на епохата, в които са формирани.

На щанда на „Омофор“ ще имате възможност да закупите с отстъпка и превърналата се в любимо четиво на ценителите на стойностната православна литература малка, но скъпоценна книга, която разказва за живота и делото на архимандрит Гавриил (Ургебадзе): „Добрият старец Гавриил“ с Акатист на Константин Церцвадзе. Житието на архимандрит Гавриил (Ургебадзе) е една от тайните на изминалото столетие. Малките улички на Мцхета още пазят подвига на проповедническото служение на този обикновен монах, станал легенда на своето време. Той възвръщал хората към вярата, като ги ободрявал и непрестанно им дарявал любов. Оригиналният текст е издаден с благословението на Светейшия и Всеблажен Католикос-Патриарх на цяла Грузия Илия II. Българското издание в превод на Мила Игнатова се публикува с благословението на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий – игумен на Бачковската и Троянската света обител. Автор на акатиста, включен в изданието, е йерей Арчил Миндиашвили.

В шатра 22 ще намерите и дългоочакваните нови тиражи на много обичани заглавия: „Към протестантите за Православието“ на проф. Андрей Кураев, „Отец Серафим Роуз – живот и дело“ на йеромонах Дамаскин, „Св. Силуан Атонски“ на архим. Софроний Сахаров, „Майка Гавриила. Аскетика на любовта“ на монахиня Гавриила, „Глобалната сексуална революция“ на Габриеле Куби, „Разговори за православната вяра“ на архим. Клеопа (Илие), „Животът на Св. Сава“ и „Езерни молитви“ на св. Николай Велимирович“.

Издателство „Омофор“ ви очаква пред НДК, шатра 22, от 30 май до 5 юни, от 10 до 20 ч., в неделя: от 10 до 19 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...