Гръцки манастири бяха евакуирани заради горски пожар



Манастир „Св. Йоан Предтеча“, снимка: megara.gr

Гръцките власти са разпоредили евакуацията на редица селища в района на Коринт, тъй като горски пожар, започнал в сряда вечер, продължава да се разпространява. Огънят е засегнал предимно гори и гъста растителност, но някои къщи също са били погълнати от пламъците.

За щастие няма съобщения за смъртни случаи. Освен селищата са евакуирани и два манастира – на св. Йоан Предтеча и на св. Параскева, които се намират в покритата с борове планина Герания.

Коринтският митрополит Дионисий изрази своето съжаление за унищожаването на красивата гора, но и благодарност към Бога, че няма погубени животи. „Нека по Божията милост всичко това приключи бързо“, сподели той.

Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писма на съчувствие и подкрепа до Коринтския митрополит Дионисий и Мегарския митрополит Константинос, както и до архимандрит Хризостом, игумен на манастира „Света Параскева“, който беше сериозно засегнат, но спасен от пламъците, благодарение на неуморните усилия на пожарникарите.

Според изворите манастирът „Свети Йоан Предтеча“ датира от първото хилядолетие. По време на иконоборческия период двама монаси от Константинопол тръгнали да търсят подходящо място за построяване на манастир. С мощи на св. Йоан Предтеча и чудотворна негова икона те пристигнали на мястото на днешния манастир.

Скоро след като започнали да строят, монасите осъзнали, че има голяма опасност от пиратски нападения, затова скрили светите мощи и иконата на хълма югоизточно от манастира, и избягали.

Години по-късно местен овчар забелязал, че една от овцете му постоянно се отделя от стадото и всеки път се насочва към едно и също място на върха на хълма. През нощта овчарят видял оттам да сияе чудна светлина. Това се случило няколко пъти, докато един ден овчарят не отишъл до мястото и така намерил светите мощи и иконата.

Чудото станало повод за основаването на обителта. Манастирът е допринесъл много за отстояването и поддържането на православната вяра по време на дългата османска окупация. Днес той е дом на много реликви, включително капки кръв от главата на св. Йоан Предтеча.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...