5 нови книги с християнски послания – подходящият подарък за РождествоKnigi_KoledaАко за Рождество изберете да подарите не друго, а именно книга на любим човек, с този жест несъмнено ще покажете, че познавате вътрешния му свят и му предлагате уютно убежище сред изпитанията и суровите ветрове на ежедневието.

Представяме ви пет книги, които излязоха на книжния пазар точно в навечерието на Рождество. Всички те носят християнски послания, които говорят с езика на автентичния опит, укрепяват духа на вярващия човек, а могат да сътворят и истинско празнично чудо – да преобразят душата на невярващия.
Teodora Dimova_kniga„Ороци”, Теодора Димова (изд. „Сиела“)

„Ороци“ е сборник с есета на Теодора Димова, който говори за всичко онова, което не може да бъде сломено, дори и от стремителното нашествие на агресивната посредственост.

Прекрасни са думите на Деян Енев в портал Култура по повод излизането на сборника: „Книгата „Ороци” ще направи всеки, който я прочете, по-добър… Добре е, че „Ороци” се появи сега, малко преди Коледа. Защото „Ороци” е изначално коледна книга. По Коледа ние едновременно гледаме назад и напред във времето. „Ороци” прави същото, но заради християнската дълбочина на текстовете, тя гледа и във времената. За да свидетелства за най-важното – за срещата с радостта. Винаги можеш да разпознаеш хората, които са срещнали радостта. Радостта с главна буква. Те са меки като восък отвън и твърди като кремък отвътре. Тази книга ни учи на това.“

Deyan Enev„Гризли“, Деян Енев (изд. „Рива“)

Съвсем наскоро излезе и новият сборник с разкази на Деян Енев, който е седемнайсетата поредна книга на писателя. За нея Теодора Димова пък споделя отново в портал Култура: „Всеки текст на Деян те погалва като с ангелски криле. И в тази книга има пронизваща болка и тъга, които обаче стават поносими именно защото са изречени на глас. Записани, те са засвидетелствани. Този печален свят се прецежда през филтъра на Деян и неговия всепроникващ поглед, от който нищо не остава скрито. Вижда назад във времето, вижда през пластовете боклуци, забелязва незабележимото, избавя от забравата. Изравя от контейнерите за боклук онези все още запазени парченца от човечност и доброта и ни ги раздава. Този печален свят се пречиства през душата на Деян и нейното слово.“

 

Sbornik_brak„Пътят на брака“, сборник (изд. на храм „св. вмчк Мина”, Велико Търново)

Само преди няколко дни от печат излезе сборникът с беседи, посветени на темата за брака, семейството и възпитанието на децата от перспективата на християнското учение и живот. В него са включени 14 беседи от Лимасолския митрополит Атанасий, Сисанийския митрополит Павел, архим. Андрей Конанос, архим. Ефрем Панаусис, протопр. Николай Лудовикос и приложение от протоиерей д-р Добромир Димитров. Изданието е на енорията на храма „св. вмчк Мина” във Велико Търново, а преводач от гръцки език е Константин Константинов.

Силата на живото слово на тези обичани гръцки духовници убеждава не с абстрактни теории и назидателен тон, а с примери от съвременната действителност и от историите за срещи с емблематични за Православието личности.

mayka-gavriila1„Майка Гавриила. Аскетика на любовта“, монахиня Гавриила (изд. “Омофор“)

Това е книга за удивителната житейска история на гръцката монахиня Майка Гавриила, за мисиите й в Индия и Африка, за срещите й със стотици хора, за които тя е била духовна майка, която „първо изпълняваше, а после поучаваше“.

За първи път книгата, събрала в себе си много документални свидетелства, нейни писма и беседи, както и спомени за личността й от нейни духовни чада, излиза на български език в превод на Константин Петров. Автор на книгата е нейната духовна дъщеря, монахиня, която приема същото име – Гавриила.

„Никой светец не е знаел, че е светец“, гласи една мисъл на Майка Гавриила. Парадоксалното е, че истинността на тези думи се потвърждава пред читателя именно от книгата за самата Майка Гавриила, свидетелстваща за един свят живот.

Loudovikos“Беседи“ том I, протопр. Николаос Лудовикос (изд. “Омофор““)

Авторът – отец Николай Лудовикос, вече е познат и обичан от българските читатели със завладяващото си и пронизващо с духовни откровения слово. Сборникът включва 16 беседи, които отец Николаос изнася пред свои енориаши, студенти и др. Преводач на книгата е Константин Константинов, а в редакторския екип са включени доц. д-р Свилен Тутеков (богословска редакция) от Православния богословски факултет на ВТУ, Пламен Сивов, Мила Игнатова и Ирена Иванова.

Какво е истинската свобода във вярата? Защо се страхуваме да дадем любов на другия до нас? Как действат нетварните енергии в живота ни? Това са само част от въпросите, на които авторът по увлекателен начин предлага отговор и разкрива какво реално се съдържа в призива на библейските думи да изпишеш Господните заповеди върху скрижалите на сърцето си.

 

Петте нови заглавия можете да откриете в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ – ул. Проф. Асен Златаров 22, тел. 02 980 16 60

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...