Ето какМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. portos каза:

  „А предизвиква активност навън; активност, насочена да породи процеси в държавата, които да произведат действие върху църквата.“

  Не съм сигурен, че е точно така. Мисля, че тълкуваш инертността и липсата на стратегическо мислене твърде превратно

 2. Ангел Небесен каза:

  Национализмът ще доубие и без това хилавата православна духовност. Освен всичко друго тези обществени щения отправени от страна на Рум.П.Ц. показват пълна дезориентация по отношение на социалните процеси в европейски план. Барем една християн-демократическа програма да бяха прочели за да видят как се прави в НОРМАЛНИТЕ държави.
  Католико-протестантските социални докрини, теоритичните постановки на естественото право, деконфесионализация при определяне на ценностни ориентири и още много други неща БИЯТ с милион обиколки всички правосл. напъни за активна роля в обществения живот. За социалното присъствие и духовната посвета на църквата в тези общества няма смисъл да се говори.
  За всеки мислещ себе си за християнин трябва да е ясно, че Евангелието НЕ Е политико-социална програма; от него обаче могат да се изведат десетки ръководни принципи, които биха могли да бъдат споделени на политическо ниво и от нерелигиозно настроени ‘орица, като по този начин може да се влияе в някакви генерални насоки, които да включват и в някакъв план активизиране на църковността. Изобщо не е необходимо „църквата“ да се явява като самостоен конкурентен играч в някаква политическа борба, за да намерят отглас и реализация християнските ценности в обществото.

 3. portos каза:

  ЦИТАТ: „Изобщо не е необходимо „църквата“ да се явява като самостоен конкурентен играч в някаква политическа борба, за да намерят отглас и реализация християнските ценности в обществото.“

  Не е. Не е необходимо. Даже е още по-хубаво въобще да я няма. Всеки да си има иконостас вкъщи и да влияе по домофона на комшиите си. Кесарят всичко притежава и монопола му е свят.

 4. lyublyana каза:

  Църквата в развитието на държавата ,с нейните исторически процеси -да!
  Църковници да се превръщат в „политическа агитка“-не!В отговор на кандидат-кмета със рекламен лозунг -слон;попа да се рекламира с икони…звучи неуместно и много,много странно!В политическият цирк,какви ли не крайности ще се видят,та дори това да става у съседите…
  А колкото до Християно-социалните политически доктрини на запада-сравнение не може да става.Там политиката на държавите е вървяла към политиката на Църквата;тук/особено с комунизма/политиката на държавата е игнорирала визията на Църквата за каквито и да било процеси в държавата.
  В Православната вяра има етика и естетика,които трябва да се живеят-дори,когато участваме в политиката.