МентетаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Тина каза:

  Прекрасен текст! Напълно споделям вижданията на автора.

 2. FTR каза:

  Поздравления за текста!

  Но тази тук теза бих оспорил, (ако правилно съм я разбрал):

  „Самата злоба и раздразнение, които влагаме в думата „менте“, издават душевност-менте и душа-менте….Тъкмо затова сме наказани да бъдем заобиколени от ментета, защото виждаме навсякъде менте и подозираме всекиго в лъжа: колко далеч сме от онова детско чистосърдечие…“

  Та нали и самият автор (съвсем справедливо) се бунтува срещу ментетата, поднесени ни от света. Как изведнъж ни се вменява по детски наивно някак да не забелязваме фалша около нас. Как ако разобличаваме фалша и лъжата се превръщаме в хора, които „не ценим Божия свят и Божия дар.“?

  Пожелавам дръзновено и боговдъхновено перо на г-н Романов.

 3. lyublyana каза:

  Сещам се за „Кристалният Джакомо“-и как той е символ за директното представяне на това,което сме,една млада поетеса написа“…Загубила своята маска и поза,търпение,ето ,отново ще вляза с тях в коловоза“/Зара/…вижте,милички какъв е православният ни форум-повечето се крият зад артистични „псевдоними“-дори и вярата не е достатъчно крепка,за да се освободят хората от лъжата,маската,ментето и да бъдат себе си…
  Ако ние вярващите не сме като малкия Джакомо,защото имаме Христос-невярващите ли ще са по- искрени?
  Браво за статията!

 4. refab каза:

  според мен, относно материалните „ментета“-стоките , напр., е че качеството, доброто качество на каквото и да е материално нещо, е трудно постижимо, трудно се удържа, и не е, не може да е достъпно в достатъчна и еднаква степен за седемте милиарда! Т.е. има обективни предпоставки за действие на принцип за елитарност на консуматорите, в случая!
  Освен това: „…цял свят лежи в злото.“ ( 1 Йоан. 5:19)-при това положение не е така чудно, че е актуален въпросът и за „ментетата“
  В духовен план условно е по-различно, но и там го има момента на условна елитарност, добре отразен, напр. в „Бхагавадгита“:
  „Навярно един сред хиляди хора
  има стремеж за съвършенство.
  Сред устремените към съвършенство
  навярно един знае моята същност.“ (7:3)

  Добре е, обаче, мисля аз, че някои от последните (неелита) имат добрата възможност да станат първи ( „Тъй ще бъдат последните първи, и първите- последни; защото мнозина са звани, а малцина избрани.“ Мат. 20:16)!

  🙂

 5. blago каза:

  малко е тъжен текста, но е тъжен защото май е верен. но и тук има една радост и тя е от факта, че не само автора, но и всички ние виждаме ментетата и ги виждаме като проблем. радостно е, защото първата стъпка към решаването на един проблем е неговото идентифициране като такъв. радостен съм и че е побликувал тук текста, защото православието е призвано да свидетелства ИСТИНАТА. а ментетата могат да се излекуват само чрез истината в Христа. и така тази тъга ни води към радост, именно защото е тъга. именно защото изпитвам тъга от факта, че човешкото устройство на света ми предлага ментета, аз утвърждавам моята вяра, че истината е в Христа, а не в ментето. това свидетелства душата ми и това свидетелство е потвърдено от Благовестието, затова по чуден начин съм тъжен и радостен. и може би това е изхода – да се уповаваме повече на Христос, Който Е Пътят и Истината, и Животът, и повече да свидетелствамв за това. да свидетелстваме чрез тази радост в тъгата.
  Слава Тебе Боже

 6. Дон Кихот каза:

  Хубаво есе, но много тъжно. Напомня ми за книгата Еклесиаст, само че вместо „суета“ навсякъде тук стои „менте“. Живеем в последните времена, в които всички стойности са подменени. Вчера един руски свещеник писа по повод разрешението на Австралия да се клонират хора, че Антихристът няма да се роди нормално, а вероятно ще бъде клонинг на Христос. Не бих се учудил, ако в скоро време Торинската плащаница бъде похитена.
  .
  Прочетете едно от най-непосредствените жития на християнската древност – на св. Порфирий Газки (днес Газа е крепост на най-фанатичния ислям) – http://www.krotov.info/acts/05/1/porfiry.htm.