Свети Георги и грешницитеМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Авторът е против нашата армия да защитава „златото на Уолстрийт и петролните интереси на Америка“. Интересно е, че той не споменава дали би бил съгласен тя да воюва за „златото на Червения площад и петролните интереси на Русия“.

 2. korki каза:

  Поздравявам Ви.Статията е актуална,навременна и ще зарадва мнозина,но сигурно ще е глас в пустиня.Въпреки това е за предпочитане пред мъчанието.

 3. ... каза:

  Ами в Испания мюсолманите са толерирали християните и са допринесли много за медицината и математиката. Там нетолератност са проявили именно християните като са ги изгонили на сила. Даже мюсолманите са били спрели да помюсолманчват на сила. Просто факт. Иначе статията много ми хареса.

 4. Teodor каза:

  Браво, Андрей!
  Силни и на място казани думи! Вярно е и съм съгласен с теб. но все таки има едно тайно възражсане и ние сме част от него и дано Христос Господ ни даде своята милост да вървим по пътя Му!
  Христос воскресе!

 5. Християнче каза:

  Не американците,а ЗАРАЗАТА от комунистическото мислене и манталитет ни пречи да видим истината,светлината и свободата в Христа,че да не ни се смеят,тъпчат и презират. Що се отнася до Църквата,БПЦ в момента е майка за едни и МАЩЕХА за други,и съвсем не е утешителка. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

 6. Georgi Traikov каза:

  Христос Воскресе. До Дон Кихот. Ние сме по-възрастни и помним, че радиацията от Съветския съюз дошла при нас преди 25 години не беше вредна, а напротив полезна, защото от братския Съветски съюз може да идват само полезни и според горното писание спасителни неща. Така че, златото на Кремъл и нефтът от там са врати за рая. Интересно, колко по-различно е да чуеш плача на нещастните родители в Чечня и Босна, които скърбят за погиналите си деца убити от светите православни войни, и плача на иракските и афганистански родители плачещи за децата си убити от варварския американски войник. Сигурно в Афганистан преди 30 години, когато православните войни убиваха децата им, са пеели благодарствени псалми. Доне, от това православие, освин една казарма, друго нищо не може да стане. В момента Православието е една идеология, и няма нищо общо със живота – жившя живот. Христос Воскресе Доне. Не бива да им ….

 7. Стефан Чурешки каза:

  Христос Возкресе! Не съм съглесен с обичания от мен Андрей, че Държавата е мащеха, а Църквата -майка. Напротив, точно обратното е […]. Съглесен съм с Дон Кихот, че златото на Русия и нефта й са същите като златото и нефта на Уолстрийт. Нашата войска обаче извън съветския период винаги е била християнска, но добрите балкански православни – сърби, гърци и румънци ни удариха в гърба през Междусъюзническата война през 1913г. – интересно дали ги е водил св.Георги?

 8. Стефан Чурешки каза:

  В предишния ми коментар беше изтрит от модераторите един важен пасаж. Църквата майка ли е – семейства, приятели, държавно образование, частни фирми, фондации, европейска помощ за България – къде е тук Църквата? Чуждоезиково обучение, висока квалификация на познанието, пътувания и международни контакти – къде е тук Църквата? За да има бъдеще в България БПЦ следва да се докаже като българска и да покаже своята ункалност, която в европейската култура се изразява в прекрасни слова и благочестиви дела. Словата и делата обаче се вършат от светски лица, от чужденци и от международното православно братство. Българският културен архив е много богат и той знае много за религиите и за религиозните дейци. БПЦ понастоящем се крепи на разработката на свято общонародно дело, романтизма на българската културология, непреодоляния въпреки трусовете световно известен български наивитет, настояването за исторически заслуги на Църквата, мъченичеството от комунизма и международна подкрепа А персоналията?

 9. Стефан Чурешки каза:

  […]. Искам да повдигна един съществен въпрос – до каква степен църковниците ни и богословите ни са изкушени от властта и парите, защото от 20 годишния ми опит с религиите в България съм забелязал, че някои църковници и богослови използват светите понятия и идеали на българското общество, както и нещастията и объркаността на хората за да натрупат власт и пари, особено бившите фашисти и неофашисти в православието. Ако БПЦ и богословите искат власт и пари чрез вярата, то да се явят на избори като регистират клерикална партия, а не да крънкат пари от Държавата и частни лица и да действат конспиративно с лични връзки, тайни срещи, задкулисни разговори и устни договорки с властимеющите у нас. Нека се изтъпанат пред хората, да изложат своя управленска програма и да влезнат в устата на медиите, пък тогава да ги видим що за управленци ще бъдат. Не на мистичната конспирация!

 10. Liceto каза:

  “Свети Георги не е защитник на (((армия, която не служи на православната кауза))). Той няма да я води в битките.”
  „Свети Георги води християнската войска. Случвало се е да го видят по време на битки – засвидетелствано е от очевидци и летописци. Например в Испания – по времето на освободителната война на християните (((!католици!))) срещу исляма.”

 11. Симона каза:

  Oтносно сравнението от началото на текста: струва ми се , че езичниците са роби, а атеистите – сираци… Не се заяждам :)))

 12. Lena каза:

  Стефан Чурешки е покойник, Господ да го прости. Нека не тревожим духа му със стари постинги, може би си е променил мнението…
  Иначе, статията явно е препечатана от миналата година, но пак е актуална.