Национален конкурс за християнски романχристиянинът не мисли, че Бог ще ни обича, защото сме добри, а вярва, че Бог ще ни прави добри, защото ни обича. Също както покривът на оранжерията не привлича слънцето, защото е бляскав, а блести, защото слънцето го огрява.“

К. С. Луис, „Отвъд човека“

Г. К. Честъртън, Ф. Достоевски, Ж. Бернанос, К. С. Луис, М. Булгаков, Х. Сенкевич, В. Юго – нищожна част от плеядата изключителни писатели, които неизменно светят в съкровищницата на християнската литература. Едва ли има човек, който да не е потърсил утеха и път в техните гениални творби. Въпреки ограниченията, литературни, обществени и политически, християнският роман незаличимо отстоява своето място в пространството на писаното слово. От евангелските времена до днес християнските теми и истини продължават да предизвикват и да вдъхновяват човешките сърца и умове. Божията любов, съзнанието за добро и зло, отчаянието и надеждата за спасение, смирението и покаянието, разгадаването на душата и връзката ѝ с Бога – повече от две хиляди години тези завети са закодирани в колективната човешка мисъл, независимо дали се разпознават като християнски или не. Значението на словото като духовен и психологически инструмент няма аналог, силата на християнското слово, указващо посоката с любов, е безгранична.

⌘⌘⌘

 

 

Фондация „Покров Богородичен“ и порталът Православие БГ

обявяват конкурс за християнски роман

Целта на конкурса е да насърчи качествената християнска художествена литература, като отличи най-добрия роман, който пълностойно илюстрира християнската вяра и мироглед. Отличеният роман ще бъде издаден от ИК „Омофор“ през 2022 г.

 

Условия на конкурса

1. В конкурса могат да участват както утвърдени писатели, така и автори без предходен опит.

2. Изпратените ръкописи не трябва да са публикувани под каквато и да е форма. Издадени текстове няма да бъдат приемани за участие в конкурса.

 

Критерии за оценка

– добър художествен стил

– интересна и издържана сюжетна линия

– убедителни и пълнокръвни образи

– дълбоки и въздействащи християнски послания

– основна богословска култура по отношение на християнските теми, развити в романа.

 

Номиниране

Ръкописите изпращайте на адрес: pravoslavie.bg@gmail.com

Заглавие на съобщението: християнски роман

 

Срок за предлагане на ръкописи

31.03.2022 г.

 

Резултати

Победителят ще бъде определен в срок до 1 август 2022 г. от жури в състав:

Христо Карастоянов – писател и публицист. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 г. дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, отличен с награда на празниците за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково (1982). Романът му „Аутопия: другият път към ада” е един от петте нови български романа, номиниран в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). През 2012 г. в берлинското издателство „Дитрих” излиза трилогията му „Кукувича прежда” (Teufelszwirn, Roman in drei Büchern, Dittrich Verlag GmbH), а през декември същата година романът „Името” му носи наградата „Хеликон”. Същата награда печели и романът „Една и съща нощ” (2014), по мотиви от който е създаден спектакълът „Гео” в Народния театър „Иван Вазов”, с режисьор Иван Добчев (2015). „Една и съща нощ” печели и наградата „Дъбът на Пенчо” (2014), а също и националната литературна награда „Елиас Канети”, (2015). През 2018 година книгата е публикувана в САЩ в превод на Изидора Анжел (The Same Night Awaits Us All, Open Letter Books, University of Rochester, 2018). Друг негов роман, „Послепис“, е отличен с първа награда за проза на портал „Култура“ (2017). Текстове на Карастоянов са включвани в различни антологии у нас и в чужбина на руски, турски, арабски и английски език.

 

 

Николай Милчев – поет, писател и публицист. Роден е през 1958 г. Завършва гимназия в Ловеч и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Българска филология“. По-известни негови стихосбирки  са  „Пейзажи с Лолита”, „Прелъст и светогорски стихотворения“, „Тънък дъжд“, „Ти и котките следобед“. През 2019 г. излиза първият му сборник с разкази – „Ябълковият човек“, отличен с първа награда от Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Носител е на много национални литературни награди, между които „Петя Караколева” „Биньо Иванов”, „Божидар Божилов“, „Теодор Траянов“. Отличен е с наградата „Златен ланец“ на вестник „Труд“. Два пъти е бил номиниран за наградата „Балканика”. Негови стихове са превеждани на няколко чужди езика. През 2021 г. излиза вторият му сборник с разкази – „Разтуряй, Злато моме, магиите“.

 

Михаил Шиндаров философ, богослов, есеист, издател и катехизатор. Роден е през 1958 г. Завършва СУ „Св. Климент Охридски” като магистър по философия и теология. Преподавал е философия, логика (в СУ „Св. Климент Охридски“) и богословие. Директор на издателство „София – С.А.”. Завеждал е издателската дейност на Българското библейско дружество. Михаил Шиндаров също е преводач, редактор и автор на научни и публицистични трудове.

 

 

Ралица Кръстева – завършва СУ „Св. Климент Охридски“ през 1998 г. със специалност „Българска филология“. Публикува авторски и преводни текстове в сп. „Свет“. Координатор във Фондация „Покров Богородичен“ и редактор към сайта „Православие БГ“ и сп. „Свет“.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...