Сръбският патриарх Порфирий посети пострадали от земетресението



Загреб, 2 февруари 2021 г.

Първото официално пътуване на новоизбрания Сръбски патриарх Порфирий беше посещението му при жители от населени места, засегнати от земетресението през декември 2020 г. Това са сърби, живеещи на територията на Хърватия. На 27 февруари, седмица след избирането си, патриархът посети село Майске поляне, където е един от епицентровете на земетресението. Селото е почти напълно унищожено, а жителите му живеят под открито небе. Намира се близо до град Глин и е сериозно пострадало по време на вторичните трусове от 29 декември 2020 г. Къщите на местните жители на практика са изравнени със земята, а неразрушените са необитаеми.

Още през декември 2020 г.,веднага след земетресението, г-н Порфирий, тогава Загребско-Люблянски митрополит, заедно с други епископи, посети всички засегнати райони, включително и тези, в които не живеят сърби. Тогава бъдещият патриарх изрази надеждата, че благодарение на съпричастните хора в страната ще бъде възможно да се помогне на жертвите и Църквата пряко ще участва в координирането на събирането на помощи и възстановяването на къщите.

В момента хуманитарната акция на Загребско-Люблянската епархия и Сръбския народен съвет „Баня е нашият дом“ продължава. Баня е името на географска област, в която от векове живеят много православни сърби, и която в момента е най-засегната от земетресението.

„Вашето страдание е и наше страдание и вашата радост е и наша радост“, каза патриарх Порфирий на пострадалите жители на Баня. Негово Светейшество патриархът бе придружен от Горнокарловацския епископ Герасим, в чиято епархия се намира град Глин и засегнатите села, както и свещеници, доброволци и журналисти.

Патриарх Порфирий посети семейство Куколеч, чиито членове сега живеят в контейнер. В разговор с репортери в къщата на засегнатото семейство патриархът отбеляза, че Църквата винаги се стреми да бъде близо до онези, които се нуждаят от помощ. Той подчерта, че прекрасно разбира, че в момента става въпрос за първа помощ и предстои още по-мащабна работа. В същото време, с подкрепата на съпричастни хора от Белград, Църквата бързо успя да събере средства и да предостави на пострадалите над сто временни контейнера за живеене. Патриархът изрази намерението на Сръбската църква да помогне за възстановяването не само на къщи, но и на спомагателни съоръжения, където селяните отглеждат добитък. Животновъдството за местните сърби, които живеят доста скромно, е въпрос на оцеляване.

Важното за мен  е, че въпреки нещастието, с което се сблъскаха хората тук, стана очевидно, че не можем да живеем един без друг, и че човек е нужен на човека. Може би Бог понякога ни изпраща изпитания, чрез материални загуби да получим възможността да събудим човешкото в себе си и да положим усилия, така че всеки да преодолее своята самодостатъчност, егоизъм и прикритост, така че да излезем навън, да се срещнем с другия и по този начин, в радостта от срещата, да разберем, че обединявайки се, можем лесно да преодолеем всяка материална загуба. И по-важното е да разберем, че само когато сме заедно, можем да намерим истинска радост и истински мир“, каза патриарх Порфирий.

Патриархът обеща, че заедно с духовенството и доброволците той лично ще продължи да посещава пострадали от земетресението.

Източник: pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...