Изложба на ръкописи, старопечатни, редки и ценни книги от библиотеката на Софийската семинария се открива днесНационалната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще представи изложба на редки и ценни книги от фонда на Софийската духовна семинария. Експозицията, озаглавена „Премъдростта вика високо“, ще се открие на 9 октомври от 17:30 ч. Тя е разположена в централното фоайе на Националната библиотека и ще може да бъде видяна от 9 до 22 октомври.

Изложбата е посветена на сто и двадесетата годишнина от създаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и нейната библиотека.

Библиотеката на Софийската духовна семинария се създава и формира заедно с раждането на духовното ни училище през 1903 г. Фондът на библиотеката съдържа ръкописи, архивни документи, старопечатни, редки и ценни издания на църковнославянски, гръцки, латински, еврейски, руски, немски, френски и др. езици. Те са грижливо подбирани и съхранявани през годините, за да се изгради изключително стойностна библиотечна сбирка с църковен, богословски и общообразователен характер.

Изложбата включва хронологично подредени ръкописни музикални сборници, църковнославянски, български, гръцки, латински и румънски старопечатни книги от началото на ХVII до края на XIX век, издадени във Венеция, Париж, Кьолн, Руан, Виена, Константинопол, Киев, Чернигов, Москва, Букурещ, Бузъу и др.

Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...