В Рилската света обител се състоя научен форум, посветен на 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски



Рилската света обител бе домакин на третия, последен ден на научен форум, посветен на 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски. Начало на конференцията „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ бе поставено на 5 октомври в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където продължи и на следващия ден.

Конференцията е част от националните чествания по случай 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. Организатори са Югозападният университет „Неофит Рилски“, Неврокопската света митрополия и Рилската света обител, съвместно с общините Благоевград, Банско, Габрово, Самоков, Копривщица, Сандански, Кюстендил и Казанлък.

На 7 октомври в съборната манастирска църква на Рилския манастир света Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Неврокопския митрополит Серафим, Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, игумена на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий, игумена на Троянския и на Бачковския манастир Величкия епископ Сионий, Агатополския епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, и Велбъждския епископ Исаак. След светата Литургия на гроба на йеромонах Неофит Рилски бе отслужена панихида от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, след което официалните гости и участници в конференцията положиха венци и цветя пред лика на йеромонаха.

В своето слово игуменът на Рилската света обител Адрианополският епископ Евлогий отбеляза:

„Отец Неофит е роден духовно в Рилската св. обител и починал в нея телесно, но духът му продължава да бъде с нас. Последните дни, седмици и месеци се казаха много добри слова за него: и в неговия роден град, и в ЮЗУ „Неофит Рилски“, носещ името му, в Светата обител, в медиите и прочие.

Казано е, лошо дърво не може да дава добри плодове, но доброто дърво – дава добри плодове. Дървото – това е св. Йоан Рилски Чудотворец, който живя тук и остави достойно братство след себе си, което продължи и продължава неговата традиция. Отец йеромонах Неофит Рилски се явява едно от последващите духовни чеда на св. Йоан Рилски и със своите трудове, със своя живот, със своето смирение и любов към Бога и науката той стана достоен син на нашия небесен покровител и на целия български народ. Поводът е заупокой, но ние вярваме, че прославата му ще бъде достойна оттук нататък и от тези, които ще дойдат след нас, защото малцина са българите, с духовен сан при това, които са дали толкова много за родината си и посветили целия си живот на нея.

Молим се Бог да упокои душата му в Небесните селения! Вечна и блажена да бъде паметта му! Амин!“

В заключителната част от представянето на научни доклади в Иконната зала на Рилския манастир бе разгледана темата за музикалното и музикалнопреводаческото творчество на йеромонах Неофит Рилски, представена от Цветелина Татанова от Неврокопска света митрополия, с доклад „Адаптирането на църковнославянски език на Триода и Пентикостара на Петър Ламбадарий от йеромонах Неофит Рилски в ръкопис Пс.100 на Зографския манастир“и д-р Андрей Касабов от Софийска света митрополия, с доклад „Музикалнопреводаческата дейност на йеромонах Неофит Рилски“.

„Изключителен е нашият патрон и той тепърва ще се преоткрива, ще има нови страни в неговата многообразна дейност“, сподели на финала на конференцията модераторът на последния панел и преподавател в Югозападния университет доц. д-р Димитър Тюлеков.В края на научната конференция православен хор „Свети Наум“, с ръководител д-р Андрей Касабов, изпълни църковни песнопения, дело на йеромонах Неофит Рилски – както преводни, така и създадени от него. За финал в Иконната зала на Рилския манастир отекна „Многая лета“, а Ловчанският митрополит Гавриил благослови присъстващите.

Източник: БТА; Рилска света обител

Снимки: Рилска света обител

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...