Навършват се 30 години от упокоението на о. Думитру Станилоае



На 5 октомври се навършиха 30 години от упокоението на отец Думитру Станилоае, който е смятан за един от най-великите православни богослови на ХХ век. В цяла Румъния и извън нея бяха отслужени заупокойни молитви в негова памет. Той беше почетен и в параклиса „Св. Екатерина“ на Православния богословски факултет в Букурещ, съобщава Basilica News Agency. Панихидата бе отслужена от отец професор Стефан Бучиу, заедно с други преподаватели от факултета.

Отец Думитру Станилоае е сред онези аскети от ХХ век, които Румънската православна църква възнамерява да канонизира през 2025 г., когато ще отбележи 140-ата годишнина от получаването на автокефалия и 100-годишнината от провъзгласяването ѝ за патриаршия.

В своето слово отец професор Стефан Бучиу подчерта, че о. Думитру „присъства сред нас чрез своите трудове, чрез своя дух, който той предава на учениците си и на всички онези, които са го познавали и следват неговия път в богословието. Неговото дело е подхранвано от мисълта на светите отци, които са най-добрите изследователи на Свещеното Писание и са изпълнили в живота си посланията на Евангелието. Всички ние имаме задължението, особено тези от нас, които учат тук, във факултета, където о. Думитру е изучавал богословие в продължение на четири десетилетия, да следваме примера му, да обичаме светите отци, винаги да се връщаме и да оставаме верни на нашата вяра, избрани като синове на Църквата да приемем сериозно служението си към всички хора“.

Отец Думитру преподава в Православния богословски факултет в Букурещ от 1947 г. до смъртта си. Обичаният богослов и аскет беше почетен и на гроба му в манастира Черница, близо до Букурещ. Там Божествената литургия бе отслужена от о. Георге Холбеа, духовно чедо на о. Думитру.

За своя духовен отец о. Георги сподели:Отецът ни учеше, че Бог обича всеки от нас изцяло. Той имаше изключителната дарба на преводач и аз бях свидетел на това неведнъж. Например, когато го срещнах за първи път, той превеждаше св. Атанасий Велики и се удивляваше какво богатство е намерил… Отец Станилоае не беше само преводач, той беше в общение със светиите, много добре знаеше какво означава да бъдеш в общение със светиите, защото им се молеше непрекъснато. Той се молеше на св. Атанасий, докато превеждаше…“

Отец Думитру Станилоае е роден на 16 ноември 1903 г. във Владени, окръг Брашов. Учи богословие в университета в Черновци. След това изучава догматика и църковна история в Атина.

През есента на 1928 г. защитава докторска дисертация в Черновицкия университет на тема „Животът и делото на Йерусалимския патриарх Доситей и неговите връзки с румънските земи“. След това учи в Берлин, Париж и Белград – византология и догматиката, като междувременно документира оригиналното творчество на св. Григорий Палама.

На 5 октомври 1930 г. се венчава със съпругата си Мария. Две години по-късно е ръкоположен за свещеник, а още една година по-късно, на 8 октомври, се ражда дъщеря му Лидия.

През юни 1936 г. е назначен за ректор на Духовната академия в Сибиу, остава на този пост до 1946 г. По това време превежда на румънски първия том на Добротолюбие. След това е преместен в Богословския факултет на Букурещкия университет, в катедрата по аскетическо и мистическо богословие.

Арестуван е на 4 септември 1958 г. и отведен в затвора в Аюд. Пет години по-късно е освободен и започва работа като деловодител в библиотеката на Светия Синод. Става член-кореспондент на Румънската академия на науките през 1990 г. и редовен член през 1991 г. Получава почетни титли от няколко университета по света.

Отец Думитру се преставя в Господа на 5 октомври 1993 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...