Материалното пак е на път да убие духовнотоНа вниманието на християнската общност

В днешното динамично, напрегнато и разпънато от човешките страсти време са много малко местата, където човек може да се умиротвори, да отмие греховността на делниците и да получи надежда и упование. За нас, православните християни от с. Банево и околностите, такова място е параклисът „Св. Петка”. Тук ние отправяме молитвите си към Бога всяка неделя, молитви за благоденствие на родината ни, за домовете ни, за душите ни. Този параклис ни е скъп, защото сме го изградили със своя труд, със средствата на щедрия ктитор инж. Георги Минчев. Изстрадали сме го тухла по тухла, педя по педя.

Но сега сме на път да го загубим. Защо? Защото дръзнахме да поискаме от общината да изгради пътя от селото до параклиса.

Инж. Г.Минчев в кореспонденцията си с кмета Й. Костадинов постави проблема с пътя пред кметската управа и от отговора стана ясно, че всъщност пътят до параклиса преминава през 20 частни парцела и поради този факт е възможно да бъде отрязан, т.е. параклисът да стане недостъпен.

Защо е построен параклис на място, до което няма достъп – ще попитате? Защо не е обмислено предварително?

Параклисът е построен през 1996г., като преди това е бил събарян 2 пъти. От древността до сега пътят до него е минавал през общинската мера. През 2006 г.тази мера е била ударно парцелирана (за да се обезщетят обезземлени собственици), без да се отчете фактът, че се отрязва единственият достъп на параклиса.

Това ни накара да отправим нашия зов за помощ към всеки, който е съпричастен и може да ни помогне. Вярата ни в Христа не ни позволява да съдим, дори да обвиняваме, но не можем и да се примиряваме с подобни постъпки, които преследват материалното, за сметка на духовното.

Помогнете ни да принудим община Бургас да трасира и изгради нов път, след като недалновидно е раздала стария. Ще се примирим с факта, че този път ще бъде по-дълъг, стига той да е извън границите на частните имоти и да влезе в плановете на местността, за да не се повтаря безкрай тази срамна история.

Очакваме с надежда вашето съдействие:

(Следват 120 подписа)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. gaitan vejdu каза:

  „Помогнете ни да принудим община Бургас „

  Общинарите вие сте си избрали, вие трябва да им изисквате.

  ( Е, аз мога да помогна с насилие, но едва ли това би било благопристойно, независимо от положителната развръзка на казуса,
  съгласете се. )

  Добрата новина е, че който дълготрайно препятства пътеките към СВЕТИНИ, обикновено не се застоява дълго в света.

  Но това едва ли е утеха, ако следващите общинари са избрани по стари показатели.

  Желая успешна развръзка на случая! Но не ще е скоро, така си мисля.
  Веднъж допуснато, злото се преумножава и никога не идва само. 🙁

 2. Vladimir79 каза:

  Как бихме могли да помогнем?

 3. Nadin007 каза:

  Скъпи приятели!
  Много писма изписахме,но отговорите,които получихме не ни удовлетвориха,напротив донесоха ни болка и разочарование.
  Припомняйки си думите на Бог-„Дето са двама или трима събрани в Мое име,там съм и Аз посред тях“,си мисля,че ако всички се обединим,запалим свещ и отправим всеобща молитва към Бог и Св.Петка в един и същи ден и час,ще успеем. Нека този ден бъде Петковден/14.10./-храмовия празник на с.Банево.

 4. Nadin007 каза:

  Скъпи приятели!
  Много писма изписахме,но отговорите,които получихме не ни удовлетвориха,напротив донесоха ни болка и разочарование.
  Припомняйки си думите на Бог-„Дето са двама или трима събрани в Мое име,там съм и Аз посред тях“,си мисля,че ако всички се обединим,запалим свещ и отправим всеобща молитва към Бог и Св.Петка в един и същи ден и час,ще успеем. Нека този ден бъде Петковден/14.10./-храмовия празник на с.Банево.

 5. RSA каза:

  ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС е казал :“През много мъки се стига до Царството небесно“, така че нищо не може да ни спре, ако искаме от все сърце да Го достигнем !
  БОГ е винаги с протегната ръка към нас грешните.