Освещаване на храма на Буховския манастир „Св. Мария Магдалина“На 22 юли 2022 г., петък, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, от 09:00 часа ще освети обновения храм на Буховския манастир „Св. Мария Магдалена“.

Манастирът е издигнат на традиционно култово място в основите на голяма базилика с размери 41 x 26 м, вероятно от IV век, както и на сгради, които са свързани с нея. Вероятно манастирът е основан през XVI век – време на сравнителна верска търпимост. Манастирът е част от Софийската Мала Света гора. При кърджалийско нападение през XVIII век той е напълно разрушен и изоставен.

През 1881 г. върху основите на базиликата от IV – V век е построена малка църква. Поради сериозни конструктивни проблеми, причинени от времето, се наложи нейното основно обновяване.

Заповядайте на празника!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...