Параклис бе построен на мястото на лагер от ГУЛАГ



Събитие с изключително духовно значение се състоя в събота, 27 март, когато Църквата възпоменава починалите. На мястото на бивш съветски ГУЛАГ беше осветен параклис.

Параклисът на новомъчениците и изповедниците на Руската православна църква, страдали за вярата в годините на гонения, се намира в лагерен пункт №2 на Вятлаг – един от най-големите и с най-мрачна слава лагери от системата на ГУЛАГ. Храмът бе осветен от Негово Преосвещенство епископ Йоан Уржумски и Омутнински, и няколко местни духовници от село Сорда в Кировска област.

Това е първият параклис във Вятлаг, построен е на мястото, където се намират гробовете на много свещеници, монаси, духовници и миряни, трима от които са канонизирани.

С неговото издигане мястото, което в миналото е символизирало бездните на човешкото зло, днес е израз на прославата в Иисус Христос.

Между 1938 и 1956 г. над 100 000 затворници от 20 държави са въдворени във Вятлагския ГУЛАГ, 18 000 от които намират смъртта си там.

В края на богослужението епископ Йоан поздрави присъстващите с паметния ден и благодари на всички, които положиха усилия и грижа, и се трудиха неуморно, за да бъде построен параклисът.

Църквата се отнася с много внимание към местата, където са погребвани затворници, мъченици на вярата и всички, пострадали от гонения. По този начин тя отговаря на призива на Архиерейския събор от 2011 г., който апелира „всички епархии, манастири и енории, в сътрудничество с държавата, музейната общност и историците, да участват, доколкото е възможно, в създаването на мемориални плочи, паметници, музеи и комплекси на местата, където са страдали и умирали новомъченици и изповедници на вярата. В същото време Църквата помни не само своите прославени светци, но и всички невинни жертви на репресии, и призовава обществото да пази паметта за тези трагични страници от историята.“

Източник: orthochristian.com; Поле памяти Вятлаг

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...