8 март – Международният ден на женатаБГНЕС

На 8-ми март е Международният ден на жената, който се чества като празник на международната солидарност, сила и сплотеност на жените. Началото на съвременния празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието.

Още в древността жената е водила борба за равнопоставеност в обществото. В древна Гърция Лизистрата обявила сексуална стачка на мъжете, за да се сложи край на войната.

По време на Френската революция парижките жени излизат по улиците с лозунгите "свобода, равенство, братство". Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на 20 век. Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американските жени са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва ежегодно. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.

От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Този празник се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Православие БГ поздравява своите сътруднички, читателки и всички български жени с празника Осми март! Времето, в което живеем, е трудно за всички български граждани, но особено за жените, върху чиито крехки рамене пада най-голямата отговорност за семейството, децата, моралното и физическо здраве на младите поколения. Честит празник, скъпи сестри, желаем ви щастие, здраве, радост и мир, а също и Божия благословия за вашите семейства и деца!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

11 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Прекрасни тапети за компютър с библейски цитати . – http://bepabuucyca.by.ru/bible-wallpaper/

 2. mira каза:

  Наистина си много романтичен кавалер.Моите поздравления!

 3. adii каза:

  „А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива. Защото първо Адам бе създаден, а после Ева. И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.“ /I Тимотей 2:12-14/

  Много харесах един форум, който беше във връзка с положението на жената спрямо мъжа и църквата. Направи ми впечатление, че един от участниците споменаваше за това как коварността на Сатана атакува и измамва жените и после манипулира мъжете чрез тях… Когато жената изземва функциите на мъжа, вместо да служи на Бог като изпълнява функциите на жена.

  И накрая участника уместно казва да не се учудват тези, които воюват, когато страдат – депресия, страх, емоционални кризи… – идващо като „безплатен бонус към техния бунт!“

 4. Дон Кихот каза:

  Вярно е, че на женската природа е присъщо харесването, умението да предизвика интереса на противоположния пол, да го съблазни накратко казано. Това е вродена нагласа, която е абсолютно непреодолима и дори необходима с цел запазване на човешкия род. И тъй като е естествена, тя не е богопротивна, напротив. Свят, съставен само от нагли, намръщени и вонящи на пот мъже, би бил непоносим.
  .
  Ако приемем, че 1 Тим. е наистина Павлово послание, в което съвременната библеистика се съмнява, тази заповед до жените да мълчат явно се отнася не до всички жени, много от които са по-разумни и по-уравновесени от мъжете, а до ранните гностички, които са започнали да проповядват в основаните от ап. Павел общини.

 5. gaitan vejdu каза:

  Тази статия барем си е кротка,
  нека изтъкна, че звучи съвсем социалистически, каквато си е всъщност самата новина!

  В щатите няма соц?
  френската бурж револ-я не е соц?

  О, наивници сме, ако не виждаме кое какво е …

 6. Chorbalan4o каза:

  „Ами, нека си празнуват анално вагинално трапезно“

  Нямам нищо против личността, написала тези словосъчетания, дори съм съгласен с неговата позиция. Но понеже чувството ми за справедливост е добре развито, то ще ми обясните ли, защо този израз не е цензуриран, както го направихте с моите нападки към Дон Кихот преди една година с мотива, че сайтът не може да толерира подобен род коментари?! Цитирам: „администратор: по-нататък коментарът не отговаря на правилата за писане на коментари в този сайт.“ (http://pravoslavie.bg/content/view/7201/58/). От де накъде ще чета за „анално вагинални трапези“ в един „православен сайт“?! Или и тук двойният аршин работи с пълна сила?

 7. gaitan vejdu каза:

  ПЛС, трий, че да няма крамоли.

 8. kgmgeo каза:

  :-))) gaitan vejdu, голем си образЪ, :-)))

 9. gaitan vejdu каза:

  но най-вероятно си се подвел, щото съм се изразил неясно.

  Исках да кажа на админа, да трийне моите включвания, а не цялата тема.

 10. gaitan vejdu каза:

  На път съм, покрай наш Илия, да смразя и св. Илия. :sad:(

  Леелеее, то не бе чудо –
  вчера да чувам от секфи рупори, супер неграмотни глашатайчета, да вменяват на тази дата качества, присъщи на празнуванията, посветени на Светата Майка Божия.

  Шех да лудна, честно.

  ++++++++++

  xxxx

  айде готово. админ 🙂

  Някога поне са се забаламосвали със стачкуващи черно-рабончики,
  но види се, омръзнала им е вече тази хипотеза,
  та, сега яхнаха МАЙЧИНСТВОТО!

  ++++++++

  То бива-бива скудоумие, но вчера (щото датата съвпадна с почивен за учрежденията ден), медиите да истерясаха.

  `секи се почуства длъжен да бълва „религиозни“ смисли, в един най-кротък светски празник, по нищо неотличаващ се от деня на овчаря, примерно казано.

  Мир.

 11. Chorbalan4o каза:

  много ви благодаря, за което.