За мястото на Господнето Кръщение и историята на празника


Според църковното предание, проповедта на свети Йоан Предтеча, а също и Кръщението на Господ Иисус Христос е извършено в плитчина, намираща се на около 5 километра преди река Йордан да се влее в Мъртво море. Преданието разказва, че именно на това място дванадесет столетия преди идването на Спасителя древните израилтяни са прекосили реката и са навлезли в Обетованата земя.

На това място, хиляда години преди Спасителя прекосил Йордян свети цар Давид, бягайки от собствения си син Авесалом, възстанал срещу баща си. На това място са преминавали реката и светите пророци Илия и Елисей, а вече в христинско време оттук е преминала Йордан преподобната Мария Египетска. Днес за събитията, станали на Богоявление напомня намиращият се недалеч гръцки манастир “Свети Йоан Предтеча”. От ХІХ век това място се нарича още “Брод на поклонниците”, заради многото поклонници, които идвали тук да се измият във водите на река Йордан.

Светата Църква празнува още от апостолски времена деня на Светото Богоявление, като заповядва в своите постановления “да имаме голямо уважение към деня, в който Бог ни е явил Своето Божество”. В спомен на Кръщението на Господ, Църквата извършва в навечерието, и на самия празник Велик водосвет.

Празничното освещаване на водата води своето начало от традицията на Йерусалимската църква, където още в първите векове на християнството се извършвала празнична лития към река Йордан и водоосвещение, в спомен на великото събитие, за което разказва Евангелието. Всички православни църкви, по примера на Йерусалимската църква извършват водосвет освещаване на водите, на някои места, както в България Кръста се хвърля във водите на езеро, река или друг водоизточник и вярващи го намират и изваждат от водата.

Много хора се стремят да се запасят с осветена вода вода за цяла година, до следващото Богоявление. Със светена вода хората поръсват жилището си, като по този начин споделят благодатта на великия празник със своите близки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...