„Ще Ми бъдете свидетели…“: за християнския разговор в секуларното общество – беседа от поредицата „Православие и съвремие“ и представяне на книгата „Атеистичните делюзии“



Ще приемете сила, кога слезе върху ви Дух Светий, и ще Ми бъдете свидетели в Йерусалим и в цяла Иудея и Самария, и дори до край земя.

(Деян 1:8)

С тези думи, засвидетелствани в книгата Деяния на светите апостоли,  Господ Иисус Христос се разделя с учениците си след Възкресението, като ги окуражава да очакват Слизането на Светия Дух, Който ще им даде сили и начин да свидетелстват за Него по всички краища на света. На Петдесетница Светият Дух слиза върху апостолите и човешкото множество, и така се ражда Църквата. От този момент Христовото послание към всички верни, да бъдат свидетели за истината и да разширяват спасителното присъствие на Църквата в света, остава неизменно.

 Знаем от библейските книги и от историята, че християнското свидетелство среща съпротива във всяко време. От друга страна, всяко време предлага нови възможности за неговото разпространение. Какво може да се каже за нашето време и за подходите към християнската тема в обществото?

 „Християнската тема е изключително мъчна. Тя даже е невъзможна за модерния човек; за българина, в един определен смисъл, тя е комична. Българската християнизация е много плитка, изключително плитка. Християнският разговор, тематизацията на човешката драма през християнството е друга култура. Като че ли не ни е присъща. Това е жанрът на някакъв перманентен плач със сухи очи. Апостол Павел казва: „Това е състояние на човек с разкъсано сърце…“ Има ли начин да проведем този разговор между секуларното и християнското, тъй че да търсим тази светлина, която принадлежи на християнската вяра и прави възможен живота? Мисля си, че първата самоотбрана в режим на много голям ценностен дефицит е да разберем, че радикалният секуларизъм на XX век, в началото XXI век, който преживява всяко твърдение за истина като политически некоректно, трябва да намери отпор..

(д-р Николай Михайлов, лекция по темата „Християнство и демокрация“)

Такъв отпор предлага книгата на Дейвид Бентли Харт „Атеистичните делюзии“, която излезе наскоро на български език (издание на Омофор, София, 2020). В нея авторът пише: 

„Човек би помислил, че за най-страстните противници на религията са настъпили шеметни дни: едва ли някога за тях е имало друг така опияняващо обещаващ момент. Дори и най-беглият поглед към модните тенденции на масовия книжен пазар би бил достатъчен, за да накара пламенното сърце на секулариста да затрепери от дръзката и очарователна надежда, че едва ли не току-що ние сме навлезли в златната епоха на смели атаки срещу древното робство, наложено на човечеството от „ирационалната догма“ и от „вероизповедния трибализъм“. Никога досега условията в света на книгопечатането не са били дотолкова благоприятни за пламенни тиради срещу религията, срещу монотеизма (в по-тесен смисъл), срещу християнството (в още по-тесен смисъл) или (още по-точно) – срещу римокатолицизма. Никога досега медиите или печатът не са били дотолкова гостоприемни за журналисти и биолози, за незначителни философи и моралисти-аматьори, гордо и заплашително размахващи своите бакалавърски дипломи, за романисти и за (най-нужните от всички) филмови актьори, горящи от нетърпение да изобличат диващината на вярата, френетично да разгласят собствените си тревоги от заплахата от нова „теокрация“ и да възхвалят добродетелта на духовното разочарование пред всички онези, които биха проявили мъдростта да им обърнат своето внимание. Както вече писах, „Развалянето на магията” – най-новият опит на Даниел Денет да отучи вярващото човечество от неговото упование в нелепи религиозни фантазии, – дойде насред врява от възмутени дюдюкания и ревове от посветените и ликуващи безбожници. „

Така ли е в действителност? Какви са предизвикателствата  за християнското свидетелство в днешния свят? Възможен ли е и как е правилно да се води християнският разговор в съвременното модерно секуларно общество? Каква е мисията на Църквата днес?… на тези и на други въпроси ще потърсим отговори в дискусията от поредицата „Православие и съвремие“ с участието на нашите гости:

 

Борис Маринов – преводач на книгата „Атеистичните делюзии“. Борис Маринов е възпитаник на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в Църковно-историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. От 2012 г. е ръководител на Редакционния екип на проекта на Двери на православието „Живо Предание: образци на съвременното православно богословие“ (predanie.dveri.bg). През есента на 2019 г. българското издание на Първия том Събрани съчинения на Диоклийския митрополит Калистос (Уеър), под заглавие Царството вътре в нас (С.: „Омофор“, 2019 г.) – в негов превод – е отличена с грамота на Съюза на преводачите в България за ярки постижения в областта на превода в раздел „Хуманитаристика“. Негови текстове и преводи на статии и студии на съвременни православни богослови са излизали през годините в списанията Духовна култура, Богословска мисъл, Християнство и култура и др., а книги в негов превод са били отпечатвани от издателствата на Руенския манастир „Свети Йоан Рилски“, на Варненската и Великопреславска Света Митрополия, на фондациите „Покров Богородичен“,
„Комунитас“ и др.

 

Момчил Методиев – редактор на книгата „Атеистичните делюзии“. Момчил Методиев е български историк. Роден е през 1969 година. Завършва „История“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където след това защитава и докторат. Активен участник в Института за изследване на близкото минало, автор на редица книги за историята на Държавна сигурност и за взаимоотношенията между Българската православна църква и комунистическия режим в страната. Главен редактор е на списание „Християнство и култура“.

 

 

 

 

доц. д-р Стоян Ставру – философ и участник в дискусионни формати по темата „Християнство и наука“. Доц. Ставру  е доктор по гражданско и семейно право и доктор по философия на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по медицинско право и биоправо (първият преподавател в България по биоправо) в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“ през 2002 г., със златна диплома. От 2010 г. е основател, основен автор и редактор на сайта ChallengingTheLaw.com; от същата година е съучредител във Фондация за развитие на правосъдието.

От 2009 г. участва в изготвянето и редактирането на различни законопроекти в областта на медицинското и биоправо, сред които Законопроект за правата на пациента, Законопроект за изменение на четири закона във връзка с уредбата на заместващото майчинство, Законопроект за изменение на Закона за гражданската регистрация за допускане на възможността за погребване на мъртвородени деца и др. Активен участник и организатор на дискусии относно етичните и юридически регулации, следващи от биологичността на човека като морален и правен субект. През 2013 г. е организатор на първата в България Национална конференция по биоетика и биоправо „Тяло и достойнство“. Автор на монографии и статии, посветени на биоправната и биоетичната проблематика.

 

Пламен Сивов – модератор на срещата. Пламен Сивов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет. През 1993 – 1994 г. живее в САЩ, където провежда изследване към университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор за нестопанските организации в Америка. През 1997 – 1998 г. пише изследване за Световната банка по темата за отношенията между българските неправителствени организации и държавата в рамките на програмата Robert S. McNamara Fellowship. От 1996 г. е директор на фондация „Покров Богородичен“, на която е също така един от учредителите. Редактор на списание Мирна (1996 – 2008), гл. редактор на списание Свет (2009 – 2011), редактор и автор в портала Православие.БГ. Член на Управителния съвет на Световната федерация на православната младеж SYNDESMOS (1999 – 2003). Автор на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач (от английски и руски) и редактор на книги и периодика. Като сценарист работи по филмите „Лепта“ (2000 г.), „Балкански дневници – Македония“ (2004). Автор е на сценария на пилотните епизоди на поредицата „Животът на другите“ на БНТ1 (2008). Участва в документалния филм „Песен и молитва“ (2014).

Беседата ще се проведе на 11 май, 18.30 часа (вторник) в ателие-книжарница „Къща за птици“ без публика и ще се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на книжарницата. Запишете се за участие в това събитие, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към лекторите. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.бг или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...