България празнува 3 март


София. По повод трети март, националния празник на България и 128-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор, пред храм паметника "Александър Невски" в столицата се състоя церемонията по издигане на българското знаме. В нея участва президентът на България и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов. Президентът поздрави строените армейски части, след което под звуците на българския химн бе издигнато българското знаме.


Варна. С тържествен молебен в катедралния храм “Свето Успение Богородично” започнаха честванията на националния празник на България – 3 март. Литургията бе отслужена лично от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. На събитието присъстваха кметът на Варна Кирил Йорданов, областният управител Петър Кандиларов, депутати, дипломати, общественици и граждани на морската столица. В 9,30 часа на площад “Свети свети Кирил и Методий” тържествено бе издигнат националният флаг.

Пловдив. По повод Националния празник от 10.00 ч. в Катедрален храм “Св. Богородица” ще бъде отслужен тържествен молебен. В 11.00 ч., на Паметника на руските освободители – Бунарджика ще бъдат поднесени венци и цветя. Слово ще произнесе кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков. В 12.00 ч. на площад “Стефан Стамболов” ще се състои концерт на ФТА “Иглика”. В 12.30 ч. пред Паметника на опълченците, на Централните гробища, ще се отслужи Панихида за загиналите български опълченци и ще се поднасат венци и цветя.

Смолян. Празникът ще бъде отбелязан и с тържествен благодарствен молебен в църквата “Св. Богородица” и концерт, посветен на деня на Освобождението на България. Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще бъде гост на тържествата в Смолян по случай Националния празник на България 3-ти март.

Благоевград. Честванията ще започнат с поднасянето на цветя и венци пред паметната плоча при стадиона от 10.00 часа. Церемонията по издигането на знамето на Република България е насрочена за 10.30 часа на площад “Македония”. Панихида за загиналите в Освободителната война и поклонение пред гроба на майор Орлински ще се състои в двора на църквата “Въведение Пресвета Богородица” в Благоевград.

Видин. Националният празник на Република България ще бъде тържествено отбелязан и във Видин. Програмата включва: 10.30 ч. – храм “Св. Димитър” – молебен за загиналите за свободата на България; 11.00 ч. – площад “Бдинци” – тържествена церемония по издигане на националния флаг и слово на кмета д-р Иван Ценов; 11.15 ч. – пл. “Бдинци” – поднасяне на венци и цветя пред паметника на площада и празнична програма.

Стралджа. Честването на националния празник 3 март в община Стралджа ще започне в 13.00 часа в ритуалната зала, където ще бъде открита етнографска изложба. В 13.30 часа на площад „Демокрация” ще се проведе ритуал по издигане на националното знаме и освещаване знамето на община Стралджа от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. В 14 часа ще бъдат поднесени венци на паметника на загиналите за свободата на България. В читалище „Просвета” ще се състои тържественият концерт, който започва в 14.15 часа.

По информация  на агенция Фокус

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...