Душата на България гостува във Виена



Източник: Заедно

Под надслов „Хиляда години българска икона“ от 13.11.2007 до 01.03.2008 год. в Катедрален и Диоцезен музей Виена ще бъдат изложени български икони от Националния църковен историко-археологически музей.

Откриването на изложбата ще започне с Вечерня, която ще се отслужи от Епископа на Грац, д-р Егон Капeлари, и след това ще бъде открита в Катедралната резиденция на Кардинала на Виена, Кардинал Кристоф Шьонборн.

Изложбата представя 69 експоната, от които 50 икони, цьрковна утвар, дърворезба и старопечатни евангелия, а 20 от експонатите за първи път ще бъдат показани извън България. Посетителите ще имат възможността да видят най-старата намерена рисувана икона в България от X-ти век на Св. Георги и Св. Димитър на коне от Созопол, както и един от най-ценните експонати на музея – двулицевата икона на Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка) от XIV-ти век.

До духовните ни светини са се докоснали много хора в Париж, Есен, Москва, Санкт Петербург, Варшава, Прага, Братислава, Брюксел, Бейрут, Мексико и много други места, където музеят е гостувал и са били представяни експонатите му. Директорът на музея Никола Хаджиев с умиление разказва за срещите с хора, докоснали се до иконите ни, техните впечатления и откровения. На изложбата в Бейрут през 2000 год. посетителите, сред които имало и немалко мюсюлмани, са се редели пред авторитетния музей Сурсок, за да се докоснат до иконите и да ги целунат. От 5-ти май до 3-ти юни тази година музеят е гостувал в абатство Химерод, близо до град Триер в Германия, по повод честванията на 1700 години от възкачването на трона на Константин Велики. Отново много и различни хора са се стекли в манастира, за да посетят изложбата, превърнала се в регионално събитие. Отзивите в книгата за впечатления изразяват само едно – възторг, но сякаш най-силни са думите на една възрастна дама от Кьолн, написала: „Досега знаех само името на България, от тази изложба усетих нейната душа”.

Събирането на колекцията на Националния църковен историко-археологически музей започва  по решение на Светия Синод още след Освобождението на България, с цел да се запази и съхрани всичко, оцеляло през времето и годините на османско владичество. Отначало се казва Присинодална сбирка, а през 1921 год. музеят е създаден като институция и през 1923 год. е потвърден от тогавашния министър на просвещението Стоян Марчевски. В момента музеят разполага с 11 хиляди експоната и се помещава в Богословския факултет на Софийския Университет на площад Света Неделя в София, и единствено в него може да се проследи цялостното развитие на българското християнско изобразително изкуство от началото му до края на XIX-ти, и дори до средата на XX-ти век.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...