Начало на Петровия (Апостолски) пост



Този пост започва една седмица след големия празник Света Троица (Петдесетница), на следващия ден след Неделята на Всички Светии. Петровият пост зависи от това, дали рано или по-късно се е чествала Пасха и затова неговата продължителност е различна. Постът винаги свършва на 29 юни, когато Православната Църква отбелязва деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Установяването на Петровия пост може да бъде отнесено към първите векове на християнството. За църковното установяване на поста се споменава още в апостолските правила: „След Петдесетница празнувайте една седмица, а след това постете справедливо е да се радвате, когато приемате дарове от Бога, а след това да постите”.

Този пост се утвърждава, след като в Константинопол и Рим, все още столици на вселенското Православие, били построени храмове на светите апостоли. Освещаването на константинополския храм станало в деня на тяхната памет и от тогава този ден станал голям празник на Изток и Запад. В Православната Църква се утвърдило подготвянето на благочестивите християни с пост и молитва за празника на двамата велики Христови апостоли.

От IV век намираме повече свидетелства за Петровия пост – в творенията на свети Атанасий Велики и св. Амвросий Медиолански. През V век за Петровия пост се споменава от папа Лъв Велики, блажени Теодорит Кирски.

Петровият пост е относително нестрог. В дните освен сряда и петък, на трапезата се разрешава риба.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...