Панихида за жертвите на Гладомора


Посолството на Украйна в България организира панихида в памет на жертвите на Гладомора, която ще се състои на 21 ноември т.г. от 17.30 часа в софийския храм "Света Неделя". На 29 ноември в сградата на посолството ще се проведе и акцията "Запали свещ", на която са поканени представители на дипломатически мисии и международни организации.

Гладомор (на украински Голодомор) е масов глад в Съветска Украйна през 1932-1933. Той е смятан за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите по различни оценки са няколко милиона. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство, начело с Йосиф Сталин.

Гладът през 1932-1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз, но терминът Гладомор се използва специално за областите, населени с етнически украинци, където гладът е най-силен. Той понякога е наричан "Украински геноцид" или "Украински холокост", което предполага, че е умишлено организиран от властите, за да засегне украинската нация. Макар че историците все още спорят дали политиката, довела до Гладомор, попада под юридическото определение на геноцид, много правителства официално са го признали за такъв. (по bg.wikipedia.org)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...