Свещениците влизат в затвора


Новинар

Управата на местата за лишаване от свобода осигурява изповядване на всяка религия

Да бъде регламентирана дейността на свещениците в болниците, армията и затворите със законодателни промени, предложи вчера директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет проф. Иван Желев. Според него статутът на свещениците трябва да бъде уреден, тъй като в противен случай те няма да имат право да работят.

Според Желев в повечето страни-членки на ЕС тези дейности отдавна са регламентирани. По думите на председателя на парламентарната комисия по вероизповедания проф. Огнян Герджиков обаче такива промени не са необходими. Подкрепям идеята да има такава служба, но не знам защо това трябва да стане със законодателни промени, каза Герджиков.

Дейността на свещениците в затворите никога не е била прекъсвана, съобщи шефът на Дирекция “Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието Петър Василев. Той припомни, че отец Николай преди време е бил щатен свещеник към Софийския затвор. Отец Николай изповядваше Иво Карамански, когато Кръстника бе прибиран на топло в Софийския затвор. Сега обаче нямало щат и отецът идвал да изповядва пандизчиите на добра воля. Осигуряваме свещеници на всички, които държат да изповядват някаква религия, каза Василев. Той обаче е скептик, че затворниците са религиозни.

През 90-те години било много модно лишените от свобода да искат да си изповядат греховете пред поп, сега модата е отминала. Според Василев само един-двама държат да се изповядват, другите го правят, за да убиват времето. На щат могат да се назначават само източноправославни свещеници. Най-много попове обслужвали затворите в Бойчиновци, Сливен, Враца и Бургас. Преди време от Бургаския затвор бил изгонен поп, който не си вършел съвестно работата.
По принцип независимо каква религия изповядва, затворникът има възможност да бъде обгрижван, стига тази религия да е регистрирана, каза Василев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...