Чудотворни икони в Русе



Светият Синод на Българската православна църква в заседанието си на 29.07.2009 г., протокол № 34, е решил да удовлетвори молбата на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит и е дал благословение чудотворната икона “СВ. БОГОРОДИЦА ТРОЕРУЧИЦА” от Троянската св. обител да бъде донесена за поклонение в епархийския център гр. Русе от 17 до 20 септември т.г. за духовна радост и подкрепа на благочестивите християни от Русенска епархия.

Заедно с нея в гр. Русе ще бъдат донесени за поклонение чудотворните богородични икони ЕФЕСКА, ТИХВИНСКА И УСЛИШИТЕЛНИЦА и св. Мощи на св. равноапостолна Мария-Магдалина, св. Варвара, св. Христина, св. мцча Фотиния, св. преподобномъченица Рафаила Чигиринска, св. преп. Евстохия Патмоска, св. преп. Елена Киевска и св. преп. Анна Кашинска, които са от Свето-Въведенския манастир в Киев, Украйна, основан от преподобната Димитра Кивска, която е родена в гр. Силистра през 1810 г.. Украинските икони ще останат в Русе до 18 септември, а троянската икона до 20 септември.

Ефеска-КорсунскаИсторията на това свято изображение идва от дълбока древност. Съществуват две версии за неговия произход.

Съгласно едно от преданията този образ е изписан от евангелист Лука. В Русия пристига през 988 година, била е пренесена за покръстителя на Русия святия равноапостол и велик княз Владимир от Корсун в Киев. По късно образа попаднал в Новгород, след това в Москва и до 1918 година се намирал в Успенския събор в Московския Кремъл. Друго предание гласи, че иконата е била пренесена в Русия в края на ХІІ век от света Ефросиния Полоцка в света Предислава.

Дъщерята на княз Георгий от най-ранна възраст избрала пътя на отшелничеството. Основала един женски манастир в Полоцк с храмове, посветени на Всемилостивия Спасител и Пресвята Богородица. Втората църква на манастира принцесата решила да украси с икона на Пресвета Богородица. Комниновия род, който царувал по това време във Византия бил свързан в родство с първенците на Полоцк. Ефросиния отправила към императора Манул Комнин (1143-1169г.) и Вселенския патриарх Лука Хризоверг (1156-1169г.) пратеник с богати дарове, Владетеля на новия Рим поднесъл в дар прекрасен образ на Полоцката обител украсен със злато, сребро и скъпоценни камъни.

През 1173 г. тази икона била тържествено поставена в храма в Полоцк, посветен на Пресвета Богородица, след което се прославила с лечебните си чудотворни изцеления.

През 1239 г. Светия княз Александър Невски встъпил в брак с дъщерята на положция княз Брячислав. Сватбата се състояла в град Торопце, в негова чест този образ е преместен там и остава до ХХ век в иконостаса на Възкресенския събор. Засвидетелствани са много чудеса, станали с молитва пред нея.

Тихвинска иконаТихвинската икона на Божията Майка, според легендата е една от иконите изписани от свети апостол и евангелист Лука от Йерусалим. Тя била пренесена в Цариград, където е бил построен храма на манастира "Пантократор". През 1383, в продължение на 70 години преди падането на Константинопол от турците, иконата изчезва от храма и в лъчиста светлина се носи над водите на езерото Ладога. Чудно се носила от място на място, тя спряла в близост до град Тиквин. На мястото на появата на иконата е построена от дърво в нейна чест църквата "Успение Богородично”. По ревността на великия княз Василий Иванович (1505 – 1533), на местото на дървена църква е изградена църква от камък. През 1560 г. по заповед на цар Иван Грозни около храма е построен манастир, ограден с каменна стена. През 1613 – 1614 години Новгород и околностите са били завзети от шведски войници, но по застъпничеството на Богородица манастира е спасен. И така, веднъж при приближаването на шведската армия, монасите решили да избягат от манастира, като решили да вземат чудотворната икона със себе си, но не могли да я преместят. Това чудо спряло малодушието им, и те останали в манастира, надявайки се да ги защити Божията майка. Малкото на брой защитници на манастира успешно отбивали атаките на врага. Всъщност тази икона се счита защитник на северозападния край на Русия.

За подобен случай се разказва в "Житията на светиите" за празника 26 юни, когато се отбелязва Явяването на Тихвинската чудотворна икона на света Богородица, съпроводено с редица чудеса. Разказва се, че в Балтийско море рибари, като хвърляли рибарските мрежи, видели светъл лъч от небето. Над водата по въздуха се носела, поддържана от невидими сили икона на Пречистата Божия Майка. След това същата се явила в покрайнините на Новгород, след това се явила в друго село и най-после спряла в град Тихвин на река Тихвинка. Жителите на това селище построили малка църква на името на свети Николай и там поставили иконата на Света Богородица, а от иконата се излъчвали различни чудеса и много хора получавали изцеления.

След известно време местните хора построили по-голям храм. За деня на неговото освещаване клисарят Георги обикалял околните селища и канил хората да присъстват на тържеството. В един момент той съзрял Пречистата Божия Майка, седнала на повален бор и с пурпурен жезъл в ръка. "Пред нея стоял светъл мъж, облечен в светла риза и напомнящ със своя вид на светителя Николай Мирликийски. Като видял това чудесно явление, клисарят, обзет от страх и ужас, паднал на земята като мъртъв. Тогава предстоящият пред Богородица светител се приближил, докоснал го и казал: "Стани и не се бой се!"

Пак в този край, живял един човек, на име Иоан, който дълго време боледувал тежко и вече се приближавал към смъртта. На него, в сънно видение се явил св. Николай и му казал: "Ако искаш да оздравееш, дай обет на Пресвета Богородица да отидеш и да се поклониш на нейния чудотворен образ, който се намира в Тихвинка." Като се събудил човекът започнал със сълзи да се моли на Пречистата Богородица и дал обет да се поклони на нейния образ. В същия миг той напълно оздравял и се отправил към обителта за да изпълни своето обещание. Това станало през 1596 година.

ЧуващаВ Свято-Николаевски храм в село Фасова, Макаровски район на Киевска област се намира ново появила се икона на Божата майка, която се нарича „Услышителница” Това е копие от иконата на Услышителница, една от най-почитаните светини на Атон.

Сведенията за иконата Услышителница може да се намерят от описанията за живота на преподобния Козма Зографски, живял в Атон в края на ХІІІ и началото на ХІV век . В житието се описват случаи от първите години на живота му като инок. Преподобни Козма, намиращ се в Зографски манастир, отива веднъж в Ватопедски манастир на храмовия празник- Благовещение. Тук той вижда Жена с царска красота и величие, която сама се разпорежда с всичко по време на литургията, а също така и по време на трапезата.

Козма се чуди, по кой начин тя се е озовала тук в Атон, където не е стъпвал крак на нито една жена, и защо иноците допускат присъствието и тук. В размисъл за това, той се завръща в Зограф. След като описва това, което видял на празника, той споделя чистосърдечно видяното на празника. "Как изглеждаше тази жена?"” С какво е била облечена?” – пита го духовния му отец. Когато описва видяното, старецът отбелязва с въздишка: "Нима не разбра коя жена ти се яви в светата обител, посветена на Богородица? Това не е била обикновена смъртна жена, а Царицата на нашата Света Гора – Св. Богородица”.

Богородица не отказва помощта си на тия, които се обръщат към нея с горещи молитви и вяра .

Програма за посрещането в Русе на чудотворните икони и светите мощи

17 септември, четвъртък
11,30 ч. – Посрещане на чудотворните икони и св. Мощи на св. равноапостолна Мария-Магдалина, св. Варвара, св. Христина, св. мцча Фотиния, св. преподобномъченица Рафаила Чигиринска, св. преп. Евстохия Патмоска, св. преп. Елена Киевска и св. преп. Анна Кашинска пред катедралния храм “Св. Троица”; отслужване на молебен.
17,00 ч. – Вечерня с прочитане Акатист на св. Богородица

18 септември, петък
8,00 ч. – Утреня и Св. Литургия в катедралния храм “Св. Троица”
12,00 ч. – Изпращане на украинските икони и св. Мощи
17,00 ч. – Вечерня с прочитане Акатист на св. Богородица

19 септември, събота
8,00 ч. – Утреня и Св. Литургия в катедралния храм “Св. Троица”
18,00 ч. – Всенощно бдение в катедралния храм “Св. Троица”

20 септември, неделя
9,00 ч. – Архиерейска св. Литургия
15,00 ч. – Изпращане на иконата на Св. Богородица Троеручица за Троянския манастир

 

Източник: Русенска митрополия и RuseInfo.net

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...