Златни кръстове показват в Бояна



От утре Националният исторически музей отваря врати за поредната нова експозиция. Тя е под наслов "Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа". Изложбата ще бъде открита до 1 ноември – Деня на народните будители, и ще включва около 100 образци на църковна утвар, които се излагат за първи път.

Над сто уникални църковни реликви от сребро и злато ще могат да видят посетителите на музея в Бояна. Те са от периода ХVI-ХVIII век и са принадлежали на различни манастири от днешна Република Македония, която в онези времена е част от българската етническа територия. Сребърни обкови на иконите "Богородица Умиление" и "Свети Йоан Кръстител" от манастира "Косница" край Сяр с размери 1,5 м на 1 м, висока един метър сребърна кандилница ламбада, престолни и литийни кръстове с фина резба от злато и сребро, сребърен реликвариум, с който монасите са обикаляли да дават причастие и същевременно да събират помощи за манастирите си, са само малка част от изложените уникати. А дарохранителницата от манастира "Свети Наум" край Охрид, на която са изобразени Свети седмочисленици, може да прави чест на всеки световен музей и патриаршеска катедрала. Според проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, подобна колекция няма в нито една балканска страна.

Дарохранителницата от манастира "Свети Наум"Особено интересни са рипидите със серафимите, които се носят след иконите и кръстовете на литийните шествия. Те водят своя произход от византийския дворцов церемониал. Техни предходници са императорските ветрила, които в църквата се превръщат в символ на небесните сили.

Според проф. Теофана Матакиева, научен ръководител на експозицията, повечето от тези шедьоври на църковната утвар са изработени в най-добрите тогавашни ателиета на Балканите, най-вече в Солун. Всички следват строго византийските канони. Някои обаче носят стила на готическите традиции на т.нар. итало-критска школа в църковното изкуство, която е междинна между традициите на Западната и Източната църква. Посветихме изложбата на св. св. Кирил и Методий, защото те са съпокровители на Европа и символи на духовното единство на континента. И също така символично решихме да я закрием на 1 ноември, когато е Денят на народните будители. Защото солунските братя са първите в тяхната редица, твърди проф. Матакиева.

Публикавано във в. Стандарт, бр. 4713, 21 февруари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...