Богохулство ли е да се критикува клира?



Тази събота във „Вяра и общество”

  • Когато критикуваме клира, критикуваме ли Църквата? Архиереите свещенонеприкосновени ли са? Когато са грешни, кой ги критикува и има ли право на това? И тъждествена ли е критиката към тях на критика към Църквата? Кой всъщност е Църквата? Къде и как може да се чуе гласа на миряните? Ако не можем да съдим, трябва ли да сме безстрастни и без мнение, или ако го имаме трябва ли да го запазим само за себе си? Лишени ли са миряните от правото да се съмняват? Защо някои вярващи болезнено възприемат критиката към Църквата и често предпочитат да си затварят очите пред горчивата истина? Кой печели от това? И редно ли е? Дискусия по тези и още въпроси Горан Благоев ще търси със събеседниците си проф. Калин Янакиев и Анна-Мария Кръстева, водещ на предаването „Благовестие” по БНР. Ще чуете и позицията на Щерьо Паспалев от Асеновград, потърпевш от  критиките си срещу български митрополит. 

Очакваме вашите мнения и въпроси предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

  • За митаря и фарисея – между лицемерната набожност и истинската вяра. Чуйте размислите на архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос върху евангелския сюжет, който Църквата ни припомня две седмици преди началото на Великия пост.  
  • Една благородна кауза обединява преподаватели и ученици на Висшето транспортно училище в София – спазвайки традицията от години назад, те събират средства, за да възстановят съществувалия някога параклис към училището.

Гледайте ни тази събота. Започваме точно в 17.00 ч. 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...