Божият народ дискутира в Русе по много теми и доказа, че е Църква



На 19 май в Русе се проведе богословска дискусия “Божият народ в Църквата”. Няма да е пресилено, ако се каже, че това беше богословски маратон. Бяха подготвени над 40 доклада от миряни в Църквата, но времето стигна да бъдат прочетени “едва” 27. Това се получи, защото не всички желаещи да участват бяха успели да се вместят в предвидения регламент за 10-минутни изказвания. Накрая всички бяха уморени, но щастливи. Включително и тези, които в началото бяха скептични, че толкова натоварена програма не е възможна. Оказа се не само възможна, но и много полезна. Идеята беше, че след като Божият народ толкова много години (векове) е мълчал, най-после може да говори и най-важното – има какво да каже.

Дискусията се проведе в конферентната зала на обновения болничен храм “Св. Василий Велики”. Преди началото беше отслужена св. Литургия. Дискусията откри Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. След встъпителното слово той благослови участниците, които бяха изпълнили цялата зала. Пожелания за плодотворна работа отправи и изпълнителния директор на МБАЛ – Русе д-р Минчо Вичев. Двата основни доклада бяха изнесени от д-р Свилен Тутеков в началото и д-р Мариян Стоядинов в края на дискусията. Д-р Тутеков постави начало на дискусията с темата “Единството на харизмите – залог за единството на Църквата”, която разви на богословска висота. Докладът на д-р Стоядинов в края имаше обобщителен характер. Той говори за различните служения в Църквата и за Църквата като общност, която е призвана да освещава обществото. Макар и вече изморени, всички го слушахме с изключително внимание.

Богословският форум беше посветен на 1100-годишнината от успението на св. равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител, затова на неговата личност и дело бяха посветени два доклада. Докладът на о. Георги Георгиев беше посветен и на св. Иоан Златоуст, поради навършващите се през тази година 1600 години от неговото блажено успение. В унисон с темата на дискусията беше докладът на о. Добромир Димитров “Царственото свещенство и иерархическата структура”.  Д-р Цветан Биюков пък в доклада си беше обърнал темата: “В Църквата ли е народът Божий?” Бурни и остри дебати предизвика изказването на г-жа Росица Георгиева, старши експерт по Религия в Регионалния инспекторат на МОН на тема “Религия в училище – проблеми и перспективи”. Бяха направени много позитивни предложения, а идеята Религия да стане равнопоставен предмет в българското училище намери единодушна подкрепа. Доклад на тема “Любовта към истината в детското сърце” изнесе преподавателката по Религия от Благоевград Велияна Зашева. В доклада на журналистката Ася Пенчева  на тема “Църквата се кани да проговори пред медиите” не бяха спестени критичните оценки, но те в крайна сметка бяха оценени като полезни, защото бяха добронамерени. Свои размисли върху духовната поезия на епископ Николай Велимирович сподели Йордан Палежев. Задълбочени житейски и духовни размисли имаше в докладите на д-р Симеон Михов “За страданието”, на Иво Братанов върху Иисусовата молитва, на Емилиян Енев за плодовете на нашата вяра. Няколко доклада третираха актуалната тема за практиката на Евхаристията. Имаше размишления на исторически и политически теми, за иконописта, актуални проблеми от биоетиката.

Времето по програмата не стигна и над 10 доклада останаха непрочетени, а те бяха едни от най-интересните. Авторите им ще ги представят на ежеседмичните неделни беседи. В близко време ще бъде организирано продължение на дискусията по теми.

Дискусията спомогна Божият народ да придобие самочувствието на Църква. След придобития опит ще ни бъде много по-лесно в бъдеще да организираме подобни дискусии периодично.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...