Браницкият епископ Григорий е новият викарий на Софийския митрополит



Branitski_episkop_GrigoriiНа днешното си заседание Св. Синод определи Браницкия епископ Григорий за новия викарий на Софийския митрополит. Това решение се наложи след като на 22 декември 2013 г. новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан освободи поста на викарий на Софийската света митрополия.

Браницкият епископ Григорий вече има опит на тази длъжност: преди да стане игумен на Троянския манастир (2011 г.), през 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия, а през 2010 г. за кратко изпълнява задълженията на викарий на Софийския митрополит.

В началото на януари 2014 г. той бе един от избраните за достойни двама кандидати за Неврокопски митрополит, заедно с Мелнишкия епископ Серафим (за когото впоследствие надделяха гласовете на синодалните членове и той стана новият Неврокопски митрополит).

Синодалните членове определиха и кой да бъде новият игумен на Троянския манастир на мястото на Браницкия епископ Григорий. Това е Величкият епископ Сионий, който бe викарий на Видинския митрополит Дометиан и пребиваваше в Лопушанския манастир.

Новият викарий на Софийската света митрополия е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир “Св. Георги” от Неврокопския митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 г. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет “Каподистрия”. С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил, преминава на послушание в Софийска епархия, в която от 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия. На 29.10.2010 г. е ръкоположен за епископ с титлата Браницки в Троянската света обител и е назначен за викарий на Софийския митрополит. От февруари 2011 г. до април 2014 г. е игумен на Троянския манастир.

 

 

Снимка: www.vsekiden.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...