Български паметници в списъка за опазване на културно-историческото наследство на Балканите


Източник: БНР

На 9-10 юни в София се проведе симпозиум: „Културно-историческото наследство на Балканите и развитието на региона”. Актуални проблеми на културно-историческото наследство обсъждаха 40 специалисти от 12 страни. Изследователи от Германия, Полша, Сърбия и България коментираха съдбата на наследството от периода на комунизма. Участници от Хърватия, Турция и Гърция илюстрираха с примери от Балканите, Близкия и Далечния Изток как военни конфликти разрушават паметници. Ролята на наследството за етническите малцинства беше показана с примери от Австрия и Словения. Симпозиумът е по международен проект “Хермес”.

Акцент в симпозиума бяха политиките за наследството и ролята му за регионалното развитие в Централна и Югоизточна Европа. В проекта “Хермес” участват като български партньори БНР, Център за регионално развитие и музей “Боянска църква”.

В Софийския симпозиум България беше представена с многообразното си наследство от праисторията до пост-социалистическия период. Бяха презентирани два национални проекта. Единият е на Министерството за регионално развитие. Той е финансиран по програма Фар и подкрепя локални инициативи за културен туризъм. Другият е част от международна програма за Югоизточна Европа, финансирана от Европейската комисия и Съвета на Европа. Неговата цел е да се определят паметници, които се нуждаят от спешна консервация и реставрация. Кои са те за България?

Списъкът включва 15 обекта от национално значение и един от световно значение – Мадарския конник, уникален скален релеф от VІІ-VІІІ век – казва арх. Доля Йорданова от Министерството на културата. – Останалите паметници имат различна датировка – от 3000 години пр. Хр. до ХХ век , вкл. първата електроцентрала на Балканите, намираща се край София. Включени са християнски църкви, джамия, синагога, археологически резервати, архитектурни паметници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...