„Цветовете на вярата” в подкрепа на новостроящия се храм „Всех Святих” в Русе



8873Двудневният младежки хепънинг под надслов „Цветовете на вярата“, който се проведе през юни в Русе в рамките на общоградския фестивал „Аз, градът“, успя да създаде творческо пространство за общуване на млади хора, обединени от каузата за възстановяването на русенския храм „Всех Святих“.

Арт-стрийт творци от Русе, София и Велико Търново украсиха със своите творби строителните пана около храма. Млади изпълнители, музиканти и танцьори забавляваха публиката, която от своя страна получи и възможността да избере своите фаворити сред графити-рисунките и фотографиите на тема „Цветовете на вярата“. Най-добрите три проекта от двата конкурса (за любителска фотография и за арт-стрийт рисунка) получиха атрактивни награди на специална церемония.

8876Строителството на храма, разрушен от атеистичната власт на 26 октомври 1975 г. (Димитровден), започва отново през 2007 г. на ново място в близост до издигнатия след разрушаването пантеон в Парка на възрожденците. За съжаление, поради недостиг на средства и заболяване на строителния предприемач Теодорин Патриков, осъществяващ възстановяването, то е прекратено вече повече от година. Поредица от инициативи на гражданското общество се опитват да съберат необходимите средства за довършването, но на този етап сумите са твърде оскъдни. В рамките на хепънинга отново се призова за съпричастност към каузата, като малко след това кутии за дарения се поставиха и в „Метро“.

8875

Надеждата на организаторите на „Цветовете на вярата“ е събитието да придобие ежегоден характер до окончателното завършване на храма „Всех Святих“, а и да бъде припознато от БПЦ като възможност за равнопоставен диалог и мисия сред младото поколение.

8874

В отминалата Неделя на всички светии Негово Светейшество патриарх Неофит отправи молитва в новостроящия се храм „Всех Святих“ за успешното завършване на строителните дейности. „Вярвам, че русенци не се съмняват, че строителните дейности по храма „Всех Святих“ продължават и като си спомним пожеланието на покойния български патриарх Максим, да освети той храма „Всех Святих“, дано се падне по Божия милост на мен тази чест да взема участие в освещаването на храма. А всички, които щедро даряват за неговото довършване, Бог да огради със здраве, благословение на техните домове, семейства, на техния бизнес и за доброто и радостта на русенските граждани. Обръщам се с отеческа обич към всички да бъдат близки на делото на храма „Всех Святих“ и на неговото довършване, за да получим и небесна благодат и благословение за всички ни“, призова Негово Светейшество.

8877

 

 

Снимки: „Цветовете на вярата“; www.diocese-ruse.org


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...