Отец Петър Цанков от Казанлък е сред отличените в кампанията „Достойните българи“



Отец Петър Цанков от Казанлък е сред отличените в кампанията „Достойните българи“ на в-к „24 часа“. От седем години отецът е предстоятел на храма „Св. Власий“ в курортното селище Свети Влас край Слънчев бряг.

Заслугата му – неуморният свещеник е построил 21 малки параклиса из старопланинските склонове над Свети Влас. За целта той използвал строителни отпадъци от строежите в курортното селище. Парчетата мраморни и каменни плочи той изнасял на гръб, с раница. И тъй като е балканджия, родом от Севлиевско, отецът владее майсторлъка на сухата зидария.

„България ще я бъде! Като свещеник аз имам един съвет – никога не квасете мляко с друго, освен с подкваса; никога не сейте пуклива царевица до редовна, или люти чушки до сладки; никога не смесвайте вярата със суеверие!“ С тези думи отец Петър се обърна снощи към публиката в залата, след като получи наградата си от ръцете на директора на БНТ Вяра Анкова. Отец Петър е известен сред енориашите със своето живо дар-слово; той е и активен проповедник срещу абортите по желание.

 

 

Източник: voice-bg.com; снимка: starozagorskinovini.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...