„Вселенският патриарх срещу българската църковна памет“ – в този брой на „Вяра и общество”



На 5 октомври в предаването ви предлагаме:

– Вселенски гняв от отказа на България да демонтира паметника на екзарх Антим в Одрин. В резултат – опорочаване на честванията за 150- годишнината на българската църква „Св. св. Константин и Елена”. Защо Вселенският патриарх Вартоломей отказа на българския Синод празничната литургия да бъде отслужена от Старозагорския митрополит Киприан. Възможно ли е поводът за този отказ да бъде паметникът на екзарх Антим, който се намира в двора на храма, поставен преди няколко години от Съюза на тракийските българи? Продължава ли Вселенската патриаршия да смята българите за схизматици? Нормално ли е манталитет отпреди два века отново да доминира отношението на Вселенската към Българската патриаршия? Защо официалните лица от България, които гостуваха на тържествата, не обелиха и дума за съпротивата на Вартоломей? И дали неговият негативизъм към БПЦ няма да тласне архиереите й още повече към сферата на влияние на Московската патриаршия? На тези и други въпроси Горан Благоев ще търси отговори от проф. Иван Желев, архимандрит Дионисий и председателя на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов.

„Отвличане на деца от социалните служби – скрита война срещу семейството“ – стряскащо заглавие на международна конференция, проведена в София. Чуйте мнението на младия ирландски юрист, правозащитник и убеден католик Лоркан Прайс за тревогите на все по-голяма част от обществото, породени от законодателни промени в европейски мащаб и пагубните последствия от това за семейната среда. Научете и защо употребяването на словосъчетанието „традиционното семейство е от мъж и жена“ в някои западни страни вече се смята за „реч на омраза и дискриминация“ и предизвиква негативни реакции към защитниците му, включително и християните.

„Техническа проверка” – разговор с Ангел Иванов за дебютния му сборник с разкази. Очаквайте гледната точка на един млад автор за вярата в Бога; за християнството, възпитавано през поколенията; за обикновените неща от живота, които ни правят щастливи и ни напомнят отново за Него.

– Базиликата на остров „Св. Ахил” – дом на вярата, съграден от цар Самуил, катедрален храм на последните български патриарси от Първото царство – с откъси от документалния филм „Островът на цар Самуил” (БНТ, 2003 г.) в рубриката ни „Светините” почитаме 1005-та годишнина от смъртта на българския владетел, която се навършва на 6 октомври.

Вашите въпроси към събеседниците в предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...