Втората православно-краеведска ученическа експедиция в Странджа завърши успешно


Приключи втората православно-краеведска ученическа експедиция „Калово 2006 г.”, съобщи за Православие БГ отец Захарий Дечев от храм „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Бургас. Експедицията бе организирана съвместно с Общинския музей в Малко Търново.

„Частното богослужение и християнското добротворство в православното семейство” бе темата на тазгодишните проучвания в с. Калово. В експедицията участваха ученици от Бургас и Малко Търново.


Първите резултатите от теренните проучвания на учениците?

Основните изводи, направени още по време на теренните проучвания, потвърждават разпространеното мнение, че вярата присъства в бита на българина, но той малко познава значението на традициите и обичаите, които съпътстват важните събития в живота на християнина – кръщение, венчавка, смърт… До това заключение са стигнали учениците в самостоятелната си работа и интервютата с жителите на странджанското село. На въпросите за смъртта и душата повечето от интервюираните жители на с. Калово могат да отговорят с подробности как се извършва погребение, но не могат да отговорят на въпроса какво е душата; отговарят само, че „душата излиза от устата”.

Запазени са много обичаи, но липсват сведения за тяхното символно значение, уточнява отец Захарий.

С какво тази експедиция е различна от проведените досега?

За пръв път през тази година в експедицията е приложена нова и по-ползотворна методика, заяви отец Захарий. Един от проблемите, срещан при предишните експедиции, е обработката на информацията. Тази година схемата за събиране и обработване на събраните материали е била различна. Децата са посвещавали сутрешните часове на срещи с информатори, събеседване и събиране на информацията; а следобедите – на обработката на информацията от въпросниците.

Това е позволило на младите изследователи при неясноти и допълнителни въпроси, възникнали при обработката на данните, да търсят повторно информаторите си за консултация. Сега, за разлика от предишни години, събраната информация е повече и по-точна.

Друг интересен момент са взаимоотношенията създадени между младите православни краеведи и техните сътрудници, жителите на селото. Новата методика е съкратила наполовина времето, което те са прекарвали заедно. Жителите са се привързали към децата и почти всеки ден разпитвали: „защо те не идват следобед както преди”. Когато се запознали с резултатите от предишните проучвания на децата, публикувани вече в сборник, хората са били впечатлени, още по-благосклонни към учениците и въодушевени от възможността да им сътрудничат; отнасяли се с повече доверие към работата на децата и всячески са допринасяли за по-успешната реализация на техните ежедневни задачи, разказва още отец Захарий.

Какво е било ежедневието на младите краеведи в с. Калово и с какво ще запомнят тази експедиция?

Учениците са прекарали в теренна работа десетина дни, далеч от шума на цивилизацията – без телевизия, без вестници, без компютри. Времето им обаче е било достатъчно ангажирано и най-важното – те са се чувствали въодушевени от работата си и това, което сами научават за себе си. Участвали в сутрешни и вечерни богослужения. Всички 22-ма ученици са постили, изповядали са се и заедно са се причастили.

Всяка вечер в 20 ч., след вечерното богослужение, са се събирали на учебни занимания. По време на тази учебна среща в края на деня децата са споделяли преживяното: какво всеки е научил, какво го е впечатлило. На всяко вечерно занимание е поставяна определена тема за разискване. Една от темите е била за детето в православното семейство. Самите деца са научили много за себе си и за отношенията в семейството, и то в един дистанциран от забързаното ежедневие момент. Беседите са ги провокирали да преосмислят собственото си отношение към родителите им.

„Представяте ли си, децата са събрани около огъня, говорят си, разказват си истории. Музиката е спряна и няма нищо друго; тогава те започват да пеят… църковни песни – разказва отец Захарий. – Самите ние, техните ръководители бяхме удивени и впечатлени от въодушевлението на децата”. В края на експедицията, те само повтаряли: „Защо не може да останем още няколко дни”…

Каква е следващата стъпка?

В началото на декември в Малко Търново ще бъде организира конференцията „Светониколаевски четения”. На нея ще бъдат представени резултатите от проучванията на учениците по време на Втората православно-краеведска експедиция „Калово 2006”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...