Във Варна патриарх Неофит ще оглави молебена по случай 1150 години от Успението на св. Кирил Славянобългарски



На 14 февруари тази година се навършват 1150 г. от Успението на св. Кирил Славянобългарски. Неговият земен път завършва в Рим през 869 г. след успешна защита на превода на Свещените книги на славянски език срещу нападките на триезичниците.

Варненска и Великопреславска св. митрополия организира тържествено честване на тази паметна дата. На 14 февруари в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично” ще бъде отслужена св. Литургия, а от 10:30 ч. – тържествен благодарствен молебен, оглавен от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в съслужение с митрополити на Българската православна църква и гости от други поместни църкви.

Просвещението на славянските народи със Словото Божие е подвигът, за който той св. Кирил не пожали живота си. Подвиг, продължен от неговия брат св. Методий в Моравия, а по-късно – от техните ученици, тук, в България, с подкрепата на светия княз Борис Покръстител.

И след като завърши всички служби и трудове, той се присъедини към всички свети отци поради живота си и вярата си. Той стана с ангелите като ангел, с апостолите – апостол, с пророците – пророк, съучастник в божията слава заедно с всички светии.

Преподобни учителю, заедно с тях моли се за нас, които чествуваме твоята преславна смърт за слава на Пресвета Троица – на Отца и Сина, и Светия Дух – сега и всякога, и во веки. Амин!

Из „Похвала за нашия блажен отец и славянски учител Кирил Философ” от св. Климент Охридски.

 

 

Източник: Аrhangel.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...