Вярващи ли са българите?



В навечерието на Великден „Галъп интернешънъл“ оповести резултатите от национално представителното изследване на религиозните нагласи на българите.

Резултатите показват, че близо 4.6 милиона пълнолетни българи (от около 5.5 милиона пълнолетни българи у нас) се определят като православни, а 500 хиляди – като мюсюлмани. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души. Останалите представляват други изповедания или не могат да отговорят.

Близо 3.2 милиона пълнолетни българи твърдят, че вярват в Бога (58%), а 2.8 милиона се самоопределят като истински религиозни.

Авторите на изследването стигат до извода, че за българина принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в Бога не са толкова присъщи у нас – България е малко под средните нива на религиозност по света.

В световен мащаб 62% от хората се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят. За вярващи в Бога се определят 71%.

Църквата пък у нас се ползва с високо доверие на фона на повечето институции (41% сега заявяват доверие, а 36% – недоверие). Години наред доверието остава на нива над 40%, достигащи и до над 50% и е трайно по-високо от недоверието. Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това очевидно оказват влияние и водят до моментни колебания…

Изследване на „Галъп интернешънъл“ от 2013 г. показва, че българите свързват Църквата с редица хронични проблеми като “връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност, дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на хората и др.”.

 

Източник: Галъп интернешънъл

Снимка: E-burgas.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...