Дирекция по вероизповеданията към МС ще заседава за църковния брак


Становищата на министерства и на около 20 вероизповедания у нас по повод предложението на движение "Гергьовден" за приравняване статута на гражданския и църковния брак ще бъдат представени на заседание на експертната консултативна комисия по проблемите на вероизповеданията, информира Дарик радио.

Заседанието ще бъде закрито за журналисти заради големия брой участници, съобщиха от Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

В края на 2005 г. движение "Гергьовден" поиска узаконяване на църковното бракосъчетание и отпадане от Конституцията на член 46 точка 1, който гласи, че "законен е само гражданският брак". Узаконяването на църковния брак ще бъде свързано с промяна и в законодателството.

На днешното заседание се очаква държавните ведомства и по-големите религиозни общности у нас да заявят дали подкрепят предложението на "Гергьовден". Не се очаква на заседанието да се вземе конкретно решение по предложението, обясниха от Дирекцията по вероизповеданията.

Според днешна публикация във в. Стадарт, обаче, една от промените, предвидени в новия Гражданско-процесуален кодекс гласи, че съпрузите, които решат, че не се понасят, вече ще могат да се развеждат по-бързо. Мотивите: хората ще пестят и пари, и време.

Според готвените промени в ГПК ще има цедка и много малко дела ще стигат до трета инстанция, както е сега. Това се отнася и за бракоразводните.

Недостатъците на това производство са голямата мудност и слабите резултати. Това пък не е в интерес нито на страните по делото, нито на държавата, коментира правосъдният министър Георги Петканов.

Повече информация по темата в Медиен архив (за регистрирани потребители)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...