Епископ Евлогий: Нека бъдем християни, да бъдем българи, да уважаваме другостта, но и да се съхраним


Източник: Актуално

Нека бъдем християни, нека бъдем българи, да уважаваме другостта, но и да съхраним себе си, самочувствието си като нация. Заветът на Св. Иван Рилски, създател на този величав манастир, ни учи тъкмо на това, заяви по време на вчерашния празникът игуменът на Рилския манастир, епископ Евлогий.

2 000 поклонници от страната и чужбина изпълниха Рилската света обител по повод празника на нейния патрон – Преподобния Йоан Рилски чудотворец.

Тържествената двучасова литургия започна в 9,30 часа и бе отслужена от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, и монашеското братство.

Тази година празникът на Рилския манастир бе посветен на 1 130 години от рождението и 1060 години от смъртта на Свети Иван Рилски – небесния покровител на българския народ.

В словото си епископ Евлогий, който дебютира на празника на най-големия български манастир като негов игумен, подчерта:

„Девизът на Рилския чудотворец – Да живеем в единомислие и да работим в единодействие – оцеля през хилядолетията, както оцеля и сътвореното от най-великия български светец, израсъл като такъв от бедно ратайче от дупнишкото село Скрино. Животът и делото на Св. Иван Рилски много убедително показват как стремежът към свобода и съвършенство органически се вплита с патриотичната, с българската идея. Нека бъдем християни, нека бъдем българи, да уважаваме другостта, но и да съхраним себе си, самочувствието си като нация. Заветът на Св.Иван Рилски, създател на този величав манастир, ни учи тъкмо на това.”

Областна дирекция на полицията – Кюстендил бе създала много добра организация на движението по пътя от отклонението от главен път Е 79 до Рилския манастир. Автобусите и леките коли бяха паркирани най-близо до 2,5 км преди манастира и извън активната лента за движение. В района на Рилския манастир имаше засилено полицейско присъствие, но мерките за сигурността не се натрапват.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. psalta каза:

    Mislq 4e trqva to4no takiva merki da se vzimat
    sre6tu tezi,koito si pozvolqvat da zagrabvat
    Mnastirskite zemi,malko grubo zvu4i,no samo takuv e na4ina spored men.Ne moga da gi razbera,takiva hora,nqmat li stah Bojii.Neka Bog
    prosti na takiva,kakto pishe i v Sv.Biblia-kogato
    Gospod Iisus Hristos,predi da bude razpnat na
    Sv.Krust na planinata Golgota,proshtava na svoite vragove,a i v ob6t plan na vsi4ki hora za
    tehnite grehove.bog da prosti na takiva hora!