Забранява ли се носенето на расо в Софийския университет?



Професор Боян Биолчев:  “Ние имаме богословски факултет, но аз няма да толерирам ходенето с расо в университета."


Въпросът за присъствието на религиозни символи в учебните заведения в България едва ли ще получи законово уреждане скоро. Независимо, че в края на август министърът на образованието и науката Даниел Вълчев заяви, че ще предложи законови промени, с които да бъде забранено носенето на каквито и да било религиозни символи в българските училища и университети, до момента няма еднозначна оценка на проблема от ангажираните институции и обществени организации. Преобладаващото мнение е, че въпросът следва да бъде решаван автономно от ръководствето на съответното учебно заведение.

Неотдавна ректорът на Пловдивския медицински университет, доц. Георги Паскалев, забрани на чуждестранни студентки да носят забрадки в университете, като се мотивира със Закона за висшето образование, който казва, че образованието е светско и не се подчинява на доктрини, идеология, религия и политика. Неговото решение се подкрепя и от ректора на Софийския университет, проф. Б.Биолчев. В публикуван вчера от Mediapool коментар той заявява, че университетите са деполитизирани и там изчезват всички разделящи студентите символи. Професорът не обяснява как настъпва това „изчезване” – по естествен път или чрез определено въздействие върху тях, но заявява: “Ние имаме богословски факултет, но аз няма да толерирам ходенето с расо в университета, например.” Според него религията е нещо, което не трябва да бъде афиширано. Изповядването на религията е дълбоко вътрешно изживяване на човека, като всяка социална демонстрация е в повече на това.

Позиция по въпроса за публичното демонстриране на религиозните символи заявяват представители на други ВУЗ-ове в страната, депутати, представители на обществени организации. Преобладаващото мнение е, че към законова регламентация на тези отношения трябва да се пристъпи едва след като бъде проведен широк обществен дебат; и то в случай че действително бъде доказана необходимостта от възприемане на общи правила.

Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет е заявил за Mediapool, че е против регламентирането на забрана за носене на религиозни символи в училищата, тъй като дори да иска, държавата не може да избегне изцяло религиозните символи в по-широкия смисъл на думата, като например почивните дни – събота и неделя, както и ваканциите на учениците, които също са свързани с празниците в религиозния календар. Кънев е подчертал, че трябва да се внимава докъде ще стигне решаването на този въпрос, тъй като това може да доведе до дискриминация.

Ръководството на Българската православна църква до момента не е изразило официална позиция по проблема.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...