Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и проф. Георги Каприев ще са участниците в юнската дискусия на Православие.БГ



Pravoslaven_hram_HamburgСЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Православието не е призвано да парира Европа, както мнозина са искали под влияние на горчивината и разочарованието, предизвикани у православните от техните европейски партньори, а е призвано да смята Европа за своя, за свое естествено пространство и дом“, пише Пергамският митрополит Йоан (Зизиулас), цитиран от покойния сръбски богослов отец проф. Радован Бигович.

Темата за вечните послания на Православната вяра и духовността на съвременна Европа днес провокира особено много дебати и спорове. Затова и юнската дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ е посветена именно на темата „Мисията на Православието в Европа“. Участниците ще дискутират въпроси, сред които са: свободата на личността в секуларна Европа и християнското разбиране за свобода, междурелигиозният и междухристиянски диалог, опитите православната вяра да бъде употребявана за политически цели и от националистически идеологии, какви са проблемите на българските православни общности в Средна и Западна Европа и др. Очакваме ви!

 Участници

Mitropolit_AntoniiЗападно- и Средноевропейски митрополит Антоний
През 1998 г. завършва Пловдивската духовна семинария, след което е приет в Богословския факултет на СУ. По време на следването си е клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично” в кв. „Малашевци“. През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир “Св. св. Кирил и Методий”, Видинска епархия. На 5 август 2002 г., в навечерието на Преображение Господне, приема монашески постриг. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах. От 1 април 2003 г. е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария ”Св. св. Кирил и Методий”. На 21 ноември 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство от Русенския митрополит Неофит, днес – Български патриарх. От 1 май 2007 г. е назначен от Пловдивския митрополит Николай за протосингел на Пловдивската света митрополия. На 23 март 2008 г. е ръкоположен за епископ с титлата Константийски, поставен e да обгрижва духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. е назначен за викариен епископ на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. На 27 октомври 2013 г. е избран от Светия Синод за Западно- и Средноевропейски митрополит.

Проф. дфн Георги Каприев
Преподавател по история на философията в СУ „Св. Климент Охридски“ и един от утвърдените европейски специалисти в областта на средновековната християнска философия. Проф. Каприев е търсен лектор от някои от най-престижните висши училища в Европа, сред които университетите в Бари, Берлин, Вюрцбург, Кьолн, Цюрих и др. Член е на Обществото за философия на Средновековието и Ренесанса (GPMR) в Германия и на Института за средновековна философия и култура (София). Съосновател на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Главен редактор на philosophia.bg, член на редакционния екип на сп. „Християнство и култура“. Автор на десетки книги и преводач от латински, старогръцки, немски и руски.

 Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 12 юни (четвъртък), 18:30 ч.

 

На снимката: Входът на православния храм „Св. Йоан Кронщадски“ в Хамбург/Wikimedia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...